OGLAS
Vrijeme objave: 20.06.24 @ 15:46
OGLAS

Iako mnogi vjernici ovih dana planiraju proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju, najvećem bosansko-hercegovačkom svetištu, ovaj veliki svetac na poseban način slavi se i u travničkoj župi čiji je zaštitnik.

OGLAS

Središnju svetu misu u ponedjeljak u 11:00 sati, na patron župe i blagdana svetog Ivana Krstitelja predvodit će mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije. Misu u 9:00 sati vlč. Hrvoje Kalem, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Prva sv. misa toga dana je u 7:30 sati koju će predvoditi župnik travničke župe vlč. Josip Lebo.

Proslavi patrona prethode trodnevne priprave kroz sv. mise u 18:00 sati; u petak misu predvodi don Željko Marić, ravnatelj KŠC “Petar Barbarić” Travnik, u subotu misu predvodi don. Josip Dedić, također svećenik KŠC-a Travnik, dok će misu uočnicu u nedjelju predvoditi fra Jozo Marinčić, župni vikar u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj, piše travnicki.ba.

OGLAS

Župa Travnik spominje se još daleke 1623. godine, a obnovljena je 1879. godine. Nekoliko godina kasnije, točnije 1881. godine, započinje gradnja nove župne crkve koja je zamišljena dvostruko veća nego što je i izgrađena. Ipak, unatoč planovima, projekt župne crkve je smanjen. Dovršena je šest godina kasnije, 1887. godine, a posvetio ju je tadašnji vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler 15. srpnja 1888. godine na čast sv. Ivana Krstitelja. Upravo je u ovoj crkvi sv. Ive u Travniku 9. listopada 1892. kršten bh. nobelovac, književnik Ivo Andrić, a njegov kip danas se nalazi u dvorištu ispred župne crkve.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM