viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.02.24 @ 08:13

Povijest ranog kršćanstva u Africi ključna je za kršćanstvo u cjelini jer je taj kontinent bio kolijevka trojice najvažnijih papa u prvim stoljećima: Viktora I., Miltijada i Gelazija I. – vodećih osoba koje su odigrale značajnu ulogu u oblikovanju Crkve.

Papa Viktor I.
Najraniji vladajući afrički papa, Sv. Viktor I., bio je podrijetlom iz Sjeverne Afrike. Njegov pontifikat trajao je od 189. do 199., u vrijeme velikih teoloških rasprava unutar Crkve. Najpoznatiji je po svojoj ulozi u uskrsnoj polemici u kojoj se zalagao za slavlje Uskrsa na isti dan u cijelom kršćanskom svijetu. Ovaj je spor na kraju riješen, a Viktor je zapamćen kao pobornik jedinstva i pravovjerja.

Oglas

Papa Miltijad
Poznat i kao Melkijad Afrikanac, bio je 32. papa i na stolici Sv. Petra djelovao je od 311. do 314. U to vrijeme donesen je Milanski edikt kojim je kršćanima u Rimskom Carstvu priznato pravo javnoga ispovijedanja vjere. Budući da je bio prvi papa pod Konstantinom, Miltijad je odigrao ključnu ulogu u obnovi Crkve nakon prvih stoljeća progona, a pripisuje mu se i uspostavljanje tradicije papinskog primata.

Papa Gelazije I.
Afričkog je podrijetla, ali je rođen u Rimu, te je bio 49. papa, s pontifikatom od 492. do 496. Bio je učenjak i teolog koji je opsežno pisao o odnosu između Crkve i države. Gelazije je također poznat po svojim naporima u borbi protiv hereze i promicanju kršćanskog jedinstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojanje „afričkih papa“ svjedočanstvo je globalnog dosega i raznolikosti prve Crkve. Dali su značajan doprinos razvoju teologije, organizacije i prakse Crkve. Također su pomogli premostiti kulturne i jezične podjele postavljajući temelje za širenje Crkve u Afriku i na druge kontinente.

Oglasi
LM