viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.04.24 @ 19:02

Cijene nafte približile su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 90 dolara budući da su učestali ukrajinski napadi na ruske rafinerije i prijetnja eskalacije sukoba na Bliskom istoku usmjerili pozornost ulagača na rizike za opskrbu.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila viša za 76 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,68 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,50 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u svibnju trgovalo se danas po 62 centa višoj cijeni, od 85,77 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,44 dolara. Tržišta su u utorak poljuljali novi ukrajinski napadi na ruska energetska postrojenja. 

Oglas

U utorak ukrajinski dron napao je jednu od najvećih ruskih rafinerija. Rusija je objavila da je odbila napad, a Reutersova analiza slika sugerira da je pogođen glavni pogon za preradu, koji čini otprilike polovinu njezinog godišnjeg kapaciteta od 340.000 barela dnevno. Rusija spada među tri najveća svjetska proizvođača nafte, a pri vrhu je i po izvozu naftnih derivata.

Trgovce brine i zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku nakon, kako se pretpostavlja, izraelskog zračnog napada na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku, u kojem je poginulo više iranskih vojnih dužnosnika i diplomata. Iran je Izraelu najavio odgovor, što bi moglo rezultirati eskalacijom sukoba na Bliskom istoku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bank of America Global Research podigao je procjene cijene barela na londonskom i američkom tržištu u ovoj godini na 86 odnosno na 81 dolar, navodi se u bilješci objavljenoj u srijedu, zbog pojačane potražnje i eskalacije političkih napetosti. ,,Niske zalihe nafte i svih naftnih proizvoda, smanjena opskrba iz (skupine) OPEC+, geopolitičke napetosti i solidni podaci o gospodarskom rastu preokrenuli su cjenovne trendove i sada signaliziraju tješnju opskrbu u ljetnoj sezoni putovanja no što se očekivalo (…)”, stoji u bilješci. Ministri članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika potvrdili su pak u srijedu važeći dogovor o smanjivanju opskrbe do sredine godine, a neke zemlje izložene su pritisku da bolje usklade proizvodnju s dogovorenim kvotama.

Uzlazni trend cijena podupro je i pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 2,3 milijuna barela, navode trgovci podatke iz izvješća udruge proizvođača (API),  objavljene u utorak. Vladini podaci trebali bi biti objavljeni tokom dana. OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 1,64 dolara, na 88,97 dolara.

Oglasi
LM