viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.04.24 @ 15:16
OGLAS

Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,13 dolara nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 86,16 dolara. Na američkom tržištu barelom s rokom isporuke u svibnju trgovalo se po 84 centa nižoj cijeni, od 82,30 dolara. Aktivnije se trgovalo barelom s rokom isporuke u lipnju, po 1,18 dolara nižoj cijeni, od 81,04 dolara.

OGLAS

Prošli petak ulagače su umirile poruke Irana nakon incidenta sa dronovima na području Isfahana, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba. Iran je umanjio važnost incidenta i naznačio da ne planira odgovoriti. Tržišta strahuju od eskalacije otkada je Teheran najavio odgovor na izraelski napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije Damasku u kojem je poginulo nekoliko visokih iranskih vojnih dužnosnika i konzularnih službenika.

OGLAS

Prije desetak dana Iran je u Izrael poslao stotine dronova i projektila koje je sustav protivzračne obrane uglavnom oborio. Nitko nije poginuo i prouzročena je tek ograničena šteta, ali Tel Aviv je signalizirao da planira odgovor, unatoč upozorenju SAD-a da neće poduprijeti njegove napadačke akcije. Trgovci obično ne uključuju u cijene nafte premiju na geopolitički rizik ako pošiljke stižu, objasnio je Giovanni Staunovo iz UBS-a, napominjući i da bi eventualnu smanjenu opskrbu mogli nadoknaditi drugi proizvođači.

OGLAS

Reakcija tržišta potvrđuje pretpostavku da valja očekivati rast cijena kroz dulje vrijeme samo u slučaju dugoročnih problema u Hormuškom tjesnacu odnosno u slučaju izravnog uplitanja Saudijske Arabije u sukob, napomenuo je Tamas Varga iz PVM-a. U takvim uvjetima pozornost se ponovo usmjerila na inflaciju nakon izjava dužnosnika američke središnje banke i niza pokazatelja koji su prošli tjedan prigušili očekivanja o skorom snižavanju kamatnih stopa u SAD-u. Viši troškovi zaduživanja mogli bi zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima, a neovisna tržišna analitičarka Tina Teng izdvaja i jači dolar koji smanjuje kupovnu moći kupaca s drugim valutama. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 87,52 dolara.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM