viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 20.11.23 @ 16:07

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 82 dolara nakon signala vodećih proizvođača da bi mogli dodatno smanjiti opskrbu kako bi je prilagodili naznakama slabljenja potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,78 dolara nego na zatvaranju trgovine prošli petak i iznosila je 82,39 dolara. Prošli petak zaključila je trgovinu u plusu 3,19 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo pod 1,71 dolar višoj cijeni, od 77,60 dolara. Prošli petak zaključio trgovinu u plusu 2,99 dolara. Aktivnije se danas trgovalo barelima s rokovima isporuke u siječnju, po 1,79 dolara višoj cijeni, od 77,83 dolara.​

Trgovce su prošli tjedan zabrinule naznake slabije potražnje u SAD-u, koje su se očitovale u snažnom rastu zaliha, i prognoze o slabijem tempu prerade u Kini zbog posustale potražnje industrije za gorivom i nižih marži.

U petak pozornost im je privukla informacija tri izvora u redovima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika da će grupa na redovnom sastanku krajem studenog razmotriti mogućnost dodatnog smanjenja opskrbe.

“Znalo se da će skupina proizvođača (OPEC) reagirati, s obzirom na prošlotjedni uzmak onih koji su špekulirali s rastom cijena”, objašnjava Tamas Varga iz PVM-a.

“Ako dogovore dodatno smanjenje (opskrbe – op. ur.), cijene će vjerojatno kratkoročno porasti, ali dugoročni učinak takvog poteza pod znakom je pitanja jer će ključna biti provedba i poštivanje dogovora”, dodao je Varga.

Investitori pozorno prate i trgovinu ruskom naftom nakon što je Washington prošli tjedan uveo sankcije još jednoj skupini kompanija zbog transporta nafte sa cijenama iznad dogovorenog plafona na razini G7 od 60 dolara.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak pojeftinio 1,14 dolara, na 81,08 dolara.

Oglasi