viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 14.11.23 @ 07:20

Obično, već od sredine listopada u dolinsko – kotlinskim krajevima Bosne, koji su ujedno i najnaseljenija područja Bosni i Hercegovini se pri svakoj stabilizaciji vremenskih uvjeta mogu očekivati dani sa značajno narušenom kvalitetom zraka, koji može imati negativan utjecaj na zdravlje građana, kazali su Feni iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ove godine smo imali samo jedan dan sa značajno povećanim zagađenjem zraka u listopadu, a tek u petak, 10. studenoga i nedjelju, 12. studenoga (u subotu je kvaliteta zraka bila uglavnom umjereno zagađena) smo imali slučajeve kada su na većem broju mjernih mjesta prekoračene propisane vrijednosti za koncentracije sumpordioksida I /ili lebdećih čestica (“PM10, PM2.5”). Obično do sredine studenoga očekujemo barem 10, 15 ili čak i više dana sa vrlo nezdravim zrakom – kazao je Feni Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, u narednom periodu, sve do ožujka naredne godine narušena kvaliteta zraka sa manjim ili većim potencijalnim negativnim efektom na zdravlje građana je očekivan svaki put kada se vremenski uvjeti stabiliziraju – bez trajnijeg ili snažnijeg vjetra i bez intenzivnih padalina.

– To je redovita pojava, uvjetovana većinom prirodno-geografskim faktorima od kojih ovisi i broj dana sa prekomjerno zagađenim zrakom. Načiniti prognozu za cijelu zimu unaprijed je nezahvalno i gotovo nemoguće. Nekada je gotovo nemoguće napraviti točnu prognozu zagađenosti za tri dana unaprijed – istaknuo je Omerčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je početak ove “sezone zagađenja” za sada zadovoljavajući.

Omerčić je kazao kako su i protekle dvije godine imale sličan početak sezone, što je rezultiralo manjim brojem dana sa prekomjerno zagađenim zrakom i nešto nižim ukupnim srednjim godišnjim koncentracijama zagađujućih tvari.

– Npr. u 2022. godini su izmjerene gotovo na svim mjernim mjestima najniže koncentracija i broj dana sa zagađenim zrakom, od kako imamo rezultate mjerenja. To ne znači da je zrak “dobar” ili čist, ali svakako ukazuje na ublažavanje stanja. Nadamo se da ćemo i ove zime imati slične rezultate mjerenja na mjernim stanicama. Takvi rezultati su većinom plod nešto povoljnijih općih meteoroloških uvjeta tijekom jeseni i zime, a što se može pripisati klimatskim promjenama – kazao je Omerčić.

Što se tiče antropogenih utjecaja na smanjenje zagađenja, kako je kazao, pomaci su spori i slabi s malim brojem izuzetaka.

– Dobar primjer je nedavno puštanje u rad nove gradske toplane u Zenici koja je samo protekle zime spalila 150 tisuća tona uglja manje nego u ranijim godinama (sada se koriste nusproizvodi lokalne koksare – tzv. koksni plin). Zagađenje sumporom i lebdećim česticama u Zenici nije nestalo, još je vrlo visoko i zrak je prečesto loše kvalitete, ali je smanjen broj dana s teškim zagađenjem, smanjene su maksimalne vrijednosti koncentracija i ukupno – srednje godišnje vrijednosti. Veći broj sličnih projekata bi u konačnici mogao značajno smanjiti zagađenje u našim gradovima – kazao je Omerčić.

Oglasi
LM