spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Gorivo značajno pojeftinilo na crpkama širom BiH, za marku niže nego u lipnju

- Oglasi -

Ovog jutra (8. prosinac) na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,66 KM, a dizela 2,86 KM.

Prema posljednjem ažuriranju cijena, litar benzina u glavnom gradu BiH se, zavisno od benzinske crpke, kreće od 2,66 KM do 2,96 KM dok se cijena dizela kreće od 2,86 do 3,16 KM.

Sličan raspon cijena je i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine što je pozitivna vijest za sve vozače koji trpe ekonomski udar od početka rata u Ukrajini. Donosimo raspon cijela dizela na području Viteza.

Ovo je zaista značajno pojeftinjenje cijena ako se sjetimo da je litar dizela prije nekoliko mjeseci, konkretno tijekom ljeta, koštao skoro 3,80 KM, a benzina 3,70 prenosi Klix.

Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu svakodnevno variraju zbog čega se prava stabilizacija još ne nazire. Tako su prije tri dana cijene nafte na svjetskom tržištu pale na najniži nivo od početka godine zbog zabrinutosti oko moguće recesije i popuštanja bojazni da bi ograničenje cijene ruske nafte moglo značajno utjecati na ponudu.

Posljednji dogovor grupe zemalja G7 i njenih saveznika jeste da ograniče cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu što Moskva ne prihvaća. Ruski predsjednik Vladimir Putin i visokorangirani službenici Kremlja u više navrata su izjavljivali da neće snabdijevati naftom zemlje koje su uvele ograničenje cijene.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE