viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 20.12.23 @ 11:35

Gužve na prometnicama i čekanja na granici uobičajeni su u blagdansko vrijeme, a s obzirom na to da Božić pada u ponedjeljak, petak poslijepodne i subota bit će najprometniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred nama su Božić i Nova godina. Užurbanost tradicionalno vlada posvuda, pa tako i na prometnicama, piše Večernji list BiH. Sredinom ovog tjedna njemački autoklub ADAC objavio je kako očekuje pojačan promet i popratne gužve na autocestama diljem Njemačke. Posebno su naznačili petak poslijepodne i subotu ujutro. Živahnost na prometnicama i čekanja na graničnim prijelazima uobičajena su situacija u blagdansko vrijeme, a s obzirom na to da Božić pada u ponedjeljak, petak poslijepodne i subota zasigurno će biti najprometniji. Na ulasku u BiH na graničnim prijelazima ovog vikenda mogle bi biti nezapamćene gužve s obzirom na brojnost bh. dijaspore i činjenice da je Božić neradni dan diljem Europe. Već mjesecima petkom su ogromne gužve na ulasku u BiH na graničnim prijelazima na sjeveru zemlje, gdje putnici na prelazak granice čekaju satima. Ovog vikenda, u najmanju ruku, trebat će se naoružati strpljenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina onih na privremenom radu u inozemstvu na put kući u domovinu krenut će u petak poslije radnog vremena kako bi čim prije stigla doma. – Doma polazimo u petak poslijepodne s obzirom na to da je to posljednji radni dan pred blagdane. Slično namjeravaju i naši prijatelji ovdje. Svjesni smo da će biti gužva i da će putovanje dulje potrajati, ali bolje je krenuti ranije i barem izbjeći stres od toga kad ćemo stići doma – priča obitelj iz Mostara na privremenom radu u Njemačkoj. Prema njihovim riječima, svi njihovi prijatelji i poznanici za Božić dolaze u Hercegovinu, to je tradicija, ali i želja uz širu obitelj proslaviti ovaj veliki blagdan. Neki su pak imali dio odmora i na put krenuli ranije kako bi izbjegli gužve. – Dio odmora ostavio sam za božićne blagdane te krenuo ovaj vikend. Posebnih gužvi od Njemačke do BiH nije bilo – kazao je dečko koji je već stigao obitelji u Mostar.

Podsjetimo, premijer RH Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je s čelnicima Italije i Slovenije dogovorio fleksibilniji režim na granicama tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Plenković je rekao da je na margini summita EU-a razgovarao o tome s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom. – Dogovorili smo se da u ovom razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana režim na granicama bude što fleksibilniji, tako da se ne stvaraju gužve – rekao je Plenković. Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma. Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produljuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je upozoriti kako valja voziti oprezno u ovo blagdansko doba, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle. Nikako ne smijemo zaboraviti da smo u zimskim mjesecima, niske su temperature, a i postoji mogućnost za snijeg. Posebno treba imati na umu da se prebrza vožnja ne bi pretvorila u tragediju umjesto veselja. Naime, prethodnih godina bezbroj se puta događalo da su ljudi, žureći kući, prouzročili prometnu nesreću sa smrtnim ishodom. Umjesto veselja, došlo je do tragedije.

Oglasi
LM