viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 22.07.23 @ 15:47

Već mjesec dana u Bosni i Hercegovini dostupan je jedinstveni sistem elektronske naplate putarine korištenjem TAG uređaja, što omogućava korisnicima da kroz naplatne rampe prolaze bez zaustavljanja, plaćajući putarinu beskontaktno korištenjem TAG uređaja.

Rezultat je to Memoranduma o saradnji o uvezivanju sistema elektronske naplate putarine koji su potpisala “Autoceste FBiH” i “Autoputevi RS” i sistem odlično funkcionara, potvrdio je za “Nezavisne novine” Nedeljko Ćorić, v.d. direktora “Autoputeva Republike Srpske”.

Prema našim podacima, “Autoputevi RS” su do sada osposobili oko 900 uređaja čiji su korisnici oni koji imaju uređaje u ‘Autocestama FBiH’. Nemamo nikakvih problema u smislu samih prolazaka kroz naplatne rampe, sistem dobro funkcionara. Imamo sugestije od korisnika da bi bilo dobro da se u narednom periodu uredi sistem, na način da imamo jedan račun za Federaciju i Republiku Srpsku. Međutim, u ovom trenutku ovo je jedino rješenje koje smo mogli da ponudimo korisnicima ovog sistema. Sada imamo instalirana dva računa na jednom TAG-u, gdje je jedan namijenjen za registraciju prolaza na dijelu FBiH, a drugi na dijelu RS, pri čemu se vršiti automatsko naplaćivanje u korist jednog ili drugog javnog poduzeća”, objašnjava Ćorić.

Oglasi