viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.04.24 @ 16:33
OGLAS

Europski klimatski monitor priopćio je u utorak da je ožujak bio najtopliji u povijesti i deseti uzastopni mesec povijesnih vrućina, pri čemu je temperatura na površini mora također dostigla “šokantan” novi maksimum.

To je posljednja crvena zastava u godini koju su već obilježili klimatski ekstremi i sve veće emisije stakleničkih plinova, što je podstaklo nove pozive za bržim djelovanjem za ograničavanje globalnog zagrijavanja.

OGLAS

Svaki mjesec od lipnja 2023. nadmašio je svoju oznaku “najtoplijeg ikad” – a ožujak 2024. nije bio izuzetak. Europska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) priopćila je da je ožujak globalno bio 1,68 stupnjeva Celzijusa topliji od prosječnog ožujka između 1850. i 1900. godine, referentnog perioda za predindustrijsku eru. Rekord ožujka je oboren samo za 0,1C, ali je širi trend ono što je alarmantnije, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

OGLAS

Ogromni dijelovi planete u ožujku su izdržali iznadprosječne temperature, od dijelova Afrike do Grenlanda, Južne Amerike i Antarktika. Ne samo da je to bio deseti uzastopni mjesec koji je oborio svoj toplinski rekord, već je i najtopliji 12-mjesečni period u knjigama – 1,58 C iznad predindustrijskog prosjeka.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM