viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 04.12.23 @ 07:34

Prvi radni dan ovog tjedna obilježit će jutarnji mraz uz postupno razvedravanje širom Bosne i Hercegovine. Ali, nova oblačnost nam stiže već u toku noći što će dalje stvoriti uvjete za nove padaline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas će prvi dio dana obilježiti vedro i sunčano vrijeme sve do poslijepodnevnih sati, a već poslijepodne sa zapada postupan porast oblačnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć sa ponedjeljka na utorak širom zemlje obilježit će pretežno oblačno vrijeme, u zapadnim dijelovima zemlje rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

Dnevna temperatura u ponedjeljak između 2 i 7, na jugu do 12°C. Vjetar većinom slab promjenjivog smjera, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne povremeno umjeren istočnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za utorak, meteorolozi sa BHMeteo.ba prognoziraju pretežno oblačno vrijeme, u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima Bosne mogući duži sunčani periodi tokom dana. U Hercegovini i na zapadu rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

U utorak večer i u noći na srijedu očekuje se jače naoblačenje sa zapada koje će postupno donijeti padaline do srijede ujutro većem dijelu zemlje. Najviše padalina prognozira se u južnim i zapadnim dijelovima zemlje. U većini mjesta kiša, snijega će biti na planinama iznad 1.200 metara nadmorske visine.

Na sjeverozapadu Bosne snježna granica nešto niža i tu se snijeg očekuje već i na oko 700 metara nadmorske visine, s tim da u jutarnjim satima srijede na izmaku padalina susnježice i snijega bude nakratko i u nižim krajevima Krajine.

Također, meteorolozi napominju da prognoza na kojim nadmorskim visinama bi padala kiša, a gdje snijeg je samo na osnovu trenutnog stanja na prognostičkim modelima, i u narednim izračunima modela može doći od određenih izmjena.

Što se tiče temperature, jutro u utorak zbog oblačnijeg vremena nešto toplije od ovog uz temperature između -1 i 3, na jugu do 6°C.

Dnevna temperatura između 4 i 9, na jugu i sjevernim dijelovima zemlje do 13°C. Vjetar slab do lokalno umjeren južnog smjera.

,,U srijedu u jutarnjim i prijepodnevnim satima srijede padaline će stići i do istoka naše zemlje, ali će ih tu biti i najmanje. Kiša u nizinama, a u višim krajevima susnježica i snijeg. Od sredine dana i u poslijepodnevnim satima srijede padaline postupno prestaju posvuda, ali zadržalo bi se pretežno oblačno vrijeme”, prognozira se.

Nakon kraćeg i blažeg zatopljenja u utorak, u srijedu ponovo hladnije. U četvrtak (07.12.) moguće postupno razvedravanje posvuda, pa bi nas u petak (08.12.) ujutro ponovno dočekao mraz i minusi.

Oglasi
LM