viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.04.24 @ 13:51
OGLAS

Stabilno, sunčano i za ovo doba godine natprosječno toplo vrijeme obilježit će period skoro sve do sredine narednog tjedna.

Temperaturne vrijednosti koje se za vikend i početak tjedna prognoziraju i do 30, pa i do 32 Celzijeva stupnja posebno se odnose na područje sjeverne i sjeveroistočne Bosne, kako je to kazao Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

OGLAS

– To su, dakle, ekstremno visoke vrijednosti temperature zraka koje su netipične za početak travnja, ali moram podsjetiti da se travanjski rekordi kreću do 33,1 stupanj, koliko je 28. travnja izmjereno u Zenici – rekao je Krajinović.

OGLAS

Iako većina populacije sunčano i duži period stabilno vrijeme uz visoke temperaturne vrijednosti prihvati kao nešto pozitivno, ipak, Krajinović je ukazao na to da sve što je ekstremno i što odstupa od uobičajenih vrijednosti, a što trenutno možda izgleda lijepo, generalno gledajući, nije pozitivno.

OGLAS

– Imali smo najtopliju veljaču od početka mjerenja pa ožujak i ovo što je pred nama je možda najveće odstupanje od početka godine u odnosu na prosjek. Stoga, valja se zabrinuti zbog ovakvih vremenskih uvjeta, a sezona koja je pred nama bit će izazovna za cjelokupno društvo – kazao je Krajinović za „Avaz“.

Međutim, od 10. travnja, prema dosadašnjim prognoznim modelima, stiže promjena vremena s padalinama koje će uvjetovati frontalni sustav sa sjeverozapada. Padaline koje se prognoziraju širom zemlje donijet će i nešto niže temperaturne vrijednosti zraka. – Osjetno će biti svježije. Ako ćemo za vikend imati 30 stupnjeva, od srijede će to biti 20 Celzijevih stupnjeva – naveo je meteorolog.

Krajinović je upozorio alergičare na to da je počela cvjetati breza i, uopće, na visoke koncentracije peludi drveća te pozvao na oprez sve njih koji budu boravili u prirodi i savjetovao ih da poslušaju preporuke liječnika.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM