spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nevrijeme u BiH: Past će do 250 litara kiše, udari vjetra bit će do 75 kilometara na sat

- Oglasi -

,,Akumulirane količine padavina u protekla 48 sata iznose 109 l/m² na Ivan-sedlu, 73 l/m² u Mostaru, u Livnu 63 l/m² i Bihaću 66 l/m². Najmanje padavina ima na sjeveroistoku Bosne. Na grafikonu su prikazane ostale vrijednosti za padavine. Danas se očekuju obilnije padavine, posebno izražene na jugu Bosne i Hercegovine”, objavio je Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ-a.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje: Obilne padavine. Vjetar južnog smjera. Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: 16. siječanj 12:00h do 19. siječanj 12:00h.

Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje: Padavine Hercegovina, zapad, jugozapad i lokalno središnji dijelovi Bosne. Vjetar širom zemlje. Prognozirana akumulirana količina padavina na zapadu i jugozapadu Bosne 80-120 litara po metru kvadratnom. Jug i zapad Hercegovine 100-150 l/m². Na sjeveru i istoku Hercegovine 150-250 l/m². Dijelovi središnje Bosne 70-120 l/m². Udari vjetra južnog smjera 50-75km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija): Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode.

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE