spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
6.1 ° C
6.1 °
6.1 °
97 %
0.7kmh
100 %
Pet
6 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu

- Oglasi -
- Oglasi -

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu dugoročnu prognozu za zimu. Fokusirali su se na model ECMWF iz Europe.

,,Ove prognoze daju prosječnu sliku tijekom tri meteorološka zimska mjeseca (prosinac-siječanj-veljača) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100% točni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugerira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, napominju iz SWE-a.

ECMWF model

- Oglasi -

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom” budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tijekom dužeg razdoblja, napominje SWE.

- Oglasi -

Prema ovom modelu, u Europi se očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz utjecaj obližnjeg područja niskog tlaka. Toplije anomalije predviđaju se nad dijelovima srednje Europe, dižući se prema sjeveroistoku.

Što se tiče prognoze oborine, Europa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu oborine za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više oborina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze snježnih padalina, nad Europom se bilježe prvenstveno ispodprosječne količine snijega. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

Sažetak prognoze za Europu

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Europu. Očekuje se da će Europa imati više temperature od prosjeka u većem dijelu sjevernog i sjeveroistočnog dijela kontinenta te dijelu središnje Europe. S druge strane, prosječne temperature očekuju se nad zapadnim predjelima.

To sugerira da može biti razdoblja s više hladnih fronti i hladnijim danima na zapadu kontinenta. 

U središnjoj i zapadnoj Europi očekuje se većinom prosječna količina oborine. Više padalina očekuje se nad južnim dijelovima kontinenta. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina nad Europom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama oborina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.