viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.05.24 @ 09:50
OGLAS

U naredna dva tjedna građani BiH će moći vidjeti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putovima i željezničkim tračnicama širom Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz EUFOR-a, te aktivnosti vezane su za povratak strateških pričuvnih snaga EUFOR-a, i njihovih pridodanih elemenata, iz BiH u Francusku, Italiju i Rumunjsku. “Elementi pričuvnih snaga EUFOR-a redovno se raspoređuju u BiH radi obuke (na primjer za našu godišnju vježbu ‘Brzi odgovor’)”, naveli su iz EUFOR-a.

OGLAS

Dodali su da ovaj sistem rotacije rezervnih snaga dodatno jača napore EUFOR-a na pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. “Kao i kombiniranu obuku sa Oružanim snagama BiH”, kazano je iz EUFOR-a.

OGLAS

Podsjećamo, pripadnici EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u travnju su imali brojne aktivnosti u sklopu vojne vježbe “Meleager” koja se izvodila na tlu Bosne i Hercegovine. U vježbi su sudjelovale Oružane snage Bosne i Hercegovine te pripadnici Strateških pričuvnih snaga EUFOR-a odnosno vojnici iz Francuske, Nizozemske i Italije. Vojnici su vježbali bojevo gađanje kombiniranim naoružanjem, a izvršena je i prezentacija oružja kao i razmjena znanja.

OGLAS

Vojnici su također vježbali precizno gađanje na okretnim metama s različitim kalibrima naoružanja.

“Vježba ‘MELEAGER’ ima za cilj da simbolizira snažne veze između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH. Tokom svog boravka u BiH, ove Strateške pričuvnih snage će provoditi obuku i patroliranje sa snagama EUFOR-a, što će omogućiti EUFOR-u da uvježba učinkovitu integraciju Strateških pričuvnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a. Oni će također provoditi obuku zajedno sa EUFOR-om i OS BiH. Ovo će dodatno povećati suradnju i interoperabilnost između EUFOR-a i OS BiH”, naveli su ranije iz EUFOR-a

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM