spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
94 %
0.9kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
4 °
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °

Prognoza Nedima Sladića koja će mnoge razveseliti

- Oglasi -
- Oglasi -

Dolaskom jeseni nailazi i period tzv. Miholjskog ljeta, a s njim i ugodno topli dani o čemu, između ostalog, piše u svojoj kolumni meteorolog Nedim Sladić za N1. Odavno smo zakoračili u jesen. U onu klimatološku još prije mjesec dana, a u astronomsku prije nešto manje od dva tjedna.

Dugotrajna meteorološka suša koja je obilježila zimu, proljeće te ljeto u većem dijelu Bosne i Hercegovine napokon je značajno ublažena tijekom rujna mjeseca. Sve je povoljnije i s aspekta hidrologije, jer su se zahvaljujući oborinama, nerijetko i onim intenzivnijim u proteklom periodu oporavile i naše rijeke. Srećom, ovoga puta izbjegli smo najgore – poplave, kojih je bilo u susjednoj Hrvatskoj te posebno u Sloveniji, gdje je ovaj rujan jedan od najkišovitijih otkako postoje mjerenja.

- Oglasi -

Nakon vrlo suhih 8 mjeseci kojoj je prethodila zima sa malom količinom snijega, za svega 28 dana dijelovi centralne Slovenije primile su količinu oborina koja padne za gotovo dvije trećine godine (mjestimično i blizu 700 mm), a spomenimo i to da je Ljubljana zabilježila čak 478 mm. Usporedbe radi, ovakve količine oborina očekujete u tropskim područjima od tropske oluje ili uragana, a u područjima, poput Idrije i okoline Ajdovščine, gdje je zabilježena količina bila bliža cifri 700 nego 600 odgovara onoj koja padne za cijelu godinu na području Vojvodine. U Hrvatskoj je rijeka Kupa napravila brojne probleme naglim bujanjem te izlijevanjem iz korita, a prvi podaci kažu da je rujan u Hrvatskoj bio usporediv s onim iz kišnijih statistika, prije svega u rangu sa 2001, 2013. i 2014. godinom. Nešto drugačija je statistika za Bosnu i Hercegovinu u kojoj je najviše kiše palo u njenom južnom i zapadnom dijelu.

- Oglasi -

No, priča nakon ova dva paragrafa postaje znatno vedrija i u tom tonu nastavlja sve do samog kraja ovog teksta. Obično nakon iznimno vrućeg ljeta poželimo i da jesen donese prijeko potrebnu ugodu te još pokoji sunčani dan na koji rijetko ko može pronaći bilo kakvu zamjerku. A i kako bi. Sezona cvjetanja i alergija je praktično gotova, noći nisu neugodne za spavanje, zrak je i danju dovoljno svjež, organizam ponovo normalno funkcionira – još samo malo D vitamina te plavog neba i imamo recept da u potpunosti uživamo u svim blagodatima prirode i njenim bojama koje će kroz iduće tjedne biti sve intenzivnije. A da će vrijeme “slušati“ – hoće!

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.