viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.04.24 @ 09:07
OGLAS

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovno rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na koje se izravno odražavaju sva poskupljenja.

Cijena sirove nafte u utorak je dosegnula oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od listopada prošle godine. Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

OGLAS

– Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi umjetnom rastu cijena, jer je i SAD značajno ispraznio vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrži na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom – kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević. Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u idućim danima.

OGLAS

– Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula – ističe Bečarević. U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litri, a supera i više od toga, kaže Bečarević.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM