spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
13 °

Recesija i manja potražnja mogle bi smanjiti cijene goriva i u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević ističe da ukoliko se nastavi pad vrijednosti nafte na svjetskom tržištu, može se u narednom periodu očekivati dalji pad cijena goriva u Bosni i Hercegovini.

Zbog straha od moguće recesije, ali i manje potražnje za naftnim derivatima, cijene goriva bi u narednom periodu mogle ići naniže kako na svjetskom tržištu, tako i u BiH, smatraju sugovornici Nezavisnih novina.

- Oglasi -

Naime, cijene nafte su jučer pale na svjetskom tržištu, i to pod uticajem bojazni od globalne recesije i očekivanog pada potražnje za ovim energentom, kao i brige za isporuke uoči primjene embarga na rusku naftu u EU od prosinca.

- Oglasi -

Brent nafta za ugovore iz studenog pojeftinila je za 46 centi i barel trenutno košta 90,89 dolara, a barel sirove nafte u SAD jeftiniji je za 65 centi i prodaje se za 84,46 dolara.

Ekonomista Milenko Stanić objašnjava za Nezavisne novine da velikim stupnjem preciznosti i izvjesnosti možemo predvidjeti da će globalna, europska, ali i ekonomija BiH u narednoj mjeri zbog poduzetih mjera u borbi protiv inflacije ući u stanje recesije.

,,Naredne godine se očekuju opadanje stope gospodarskog rasta i ulazak u recesiju. Poslije visokih inflatornih stopa i mjera koje poduzimaju vlade dolazi do stanja recesije i pada gospodarske aktivnosti. Zbog straha od recesije ukupna tražnja pada uslijed male dinamike i intenziteta gospodarske aktivnosti i sigurno je da će i tražnja za energentima da pada. Ukoliko se ovako nešto dogodi, sigurno je da će cijene nafte i dalje da opadaju na svjetskom tržištu. Naša ekonomija prati globalne trendove s odgođenim dejstvom od mjesec dana i pratit će pad cijena nafte na svjetskom tržištu, ali ne u potpunosti”, pojašnjava Stanić.

Stručnjak za energetiku Almir Bečarević ističe da ukoliko se nastavi pad vrijednosti nafte na svjetskom tržištu, može se u narednom periodu očekivati dalji pad cijena goriva u Bosni i Hercegovini.

,,Ipak, ne vjerujem da će taj pad biti u nekom velikom postotku i moguće je da će to biti samo privremeno. Što se tiče ostalih energenata, nemam tako optimistične najave. Ovo trenutno što se događa na svjetskom tržištu nafte je dobro, ali nisam siguran da ćemo i u sezonu grijanja ući s nižim cijenama nafte na svjetskom tržištu, a tako i kod nas”, naglasio je Bečarević.

Može se vidjeti da su cijene naftnih derivata u posljednjim danima blago snižene, tako su za nekoliko feninga pojeftinili i dizel i benzin u Sarajevu. Cijena za litar dizela je trenutno 3,26 KM, a za jedan litar benzina 2,71 KM”, naveo je radnik jedne benzinske crpke.

U Vitezu se cijene naftnih derivata kreću tako da je za litar dizela potrebno izdvojiti od 3,21 KM do 3,36 KM, dok benzin košta od 2,71 KM do 2.86 KM, ovisno benziske crpke.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.