spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sam svoj majstor, vrijeme je za zamjenu filtera klime

- Oglasi -

Filter klime ili filter kabine ili pak filter polena neophodno je zamijeniti barem jednom godišnje. Takav zahvat kod većine vozila možete obaviti sami.

Stiglo je proljeće i neophodno je vozilo pripremiti za korištenja u toplijim uvjetima. Pored zamjene zimskih guma, vozači se često odluče za osvježenje i motora i samog vozila. Ukoliko vaše vozilo nema predviđeni interval zamjene motornog ulja i pripadajućih filtera, jer ste to obavili na jesen, onda možete uraditi osvježenje kabinskog prostora.

Zamjena filtera klime najčešće nije kompliciran zahvat. Ovaj filter se najčešće nalazi ispod suvozačevog pretinca i vozila kod kojih je tu pozicioniran i poprilično ga je lako zamijeniti. Ako ste već odlučili uzeti stvar u svoje ruke, jer vaše vozilo nije jedno od onih sa liste kompliciranih pozicija filtera (npr. zavučenih kod nožnih komandi), iz BIHAMK- a napominju da pored niza tutorijala na Youtube kanalu svaki kvalitetniji, pa čak i prosječni, proizvođač filtera u kutiji ima uputstvo za izmjenu koji sugerira u nekoliko koraka kako to napraviti i kako pravilno usmjeriti sam filter u njegovom kućištu u smjeru strujanja zraka. Na taj način ćete uštedjeti dio novaca i osjećati se zadovoljnije.

Nakon izmjene, ukoliko u kabini osjetite prisustvo kondenza i neugodnog mirisa neophodno je uraditi dezinfekciju klime. To je često relativno brz, ne pretjerano skup i svrsishodan potez pred toplije dane. Dezinfekcija ozonom čest je zahvat zadnjih godina i rezultat je vidljiv odmah nakon tretmana.

Savjet: pri kupovini filtera uvijek birajte varijantu sa aktivnim ugljenom. Takav filter adekvatnije apsorbira štetne plinove koji ulaze u kabinu, dugotrajniji je od običnog, dok u hladnijim danima manje magle stakla vašeg vozila.   

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.