spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Sladićeva prognoza: Nova godina bez snijega, evo kada se očekuje prava zima

- Oglasi -

Meteorolog Nedim Sladić se ovog jutra javio za program N1 iz Londona. Sladić je govorio o vremenskim prilikama koje slijede za nastupajuće blagdane, te otktio kada se može očekivati “prava” zima.

“Cijeli prosinac je prošao, a u dosta gradova u BiH nismo imali snježni pokrivač izuzmemo li prostor Krajine koji se našao u graničnim uvjetima pa se bilježio prvi snijeg. Pomalo neuobičajena situacija”, kazao je Sladić.

Kada se opet možemo nadati “bijelom Božiću”?

“Kada govorimo iz aspekta Božića, više je kod nas zelenih Božića nego bijelih. Sama definicija “bijelog Božića” ovisi od zemlje do zemlje u kojoj se nalazite. Tako je u SAD dovoljno da imate jedan inč snijega da se Božić smatra bijelim. To je recimo jedan jako dobar kriterij. Britancima je dovoljna jedna pahulja snijega da smatraju da imaju bijeli Božić. Sarajevo je zadnji put imalo bijeli Božić 2012. godine. Od 2013. do danas ga nije bilo“, kazao je i dodao: “Morat ćemo se navikavati da imamo što češće vremenske oscilacije. Planeta se zagrijava i tu će morati doći do procesa koji će planetu dovoditi u stanje ravnoteže”.

Sladić je pojasnio zašto je prosinac ove godine neuobičajen. “Ovaj prosinac je po svim prilikama neuobičajen, posebno zbog položaja sustava koji su zahvatili Stari kontinent. Dosta nisko se spustila mlazna struja. To je vrsta snažnih vjetrova koja pomjera vremenske sustave od Zapada prema Istoku. ZBiH je u prosincu izbjegla snijeg jer se nalazila na periferiji sustava niskog zračnog pritiska, odnosno njegove zadnje strane koja je donosila snježne oborine negdje do područja rijeke Save i Une. Što se tiče ovog samog spomenutg uticaja ciklone, mi smo se nalazili na prednjoj strani pa nam je sa Mediterana stizao topao zrak. Sustavi u našu zemlju su dolazili iz južnog Atlantika, preko Biskajskog zaljeva. To su najružnije ciklone i upravo je takva unijela dosta vlage i dosta toplote. Uz dosta toplotne energije imamo obilnije oborine. To do 2023. nećemo imati“.

Kakva će biti zima?

Sladić dodaje da zime do početka siječnja nema. “Ono što možemo reći je da zime do 1. ili 2. siječnja definitno nema na našim prostorima. Ovo sve što se dogodilo sa SAD-om će učiniti da bilo kakav hladan zrak koji dođe u dodir sa Atlantikom bude proizvođač niskih zračnih pritisaka koje će donositi topao i vlažan zrak većem dijelu Europe. Zato prave zime i dalje nema na vidiku. Tek negdje polovinom siječnja se gube signali pa bi se zima mogla vratiti“. Dugoročne prognoze bude određene nesigurnosti, kazao je. “Ali kada se pogledaju mjesečne prognoze, onda nema neke nade za veću i dugotrajniju zimu. Još uvijek dosta nesigurnosti, Nova godina je definitivno bez snijega, bez oborina. Neće biti hladno, ali da će biti zagađeno, vjerojatno trebamo računati na to“. “Za sada nam zimske jakne neće trebati, ali su vremenske prilike dosta nepredvidive i kompleksne, onda računajmo na sve. Nadati se da će nas ove godine zaobići snijeg u ožujku i travnju koji su postali tradicionalni u proteklim godinama“.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.