spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
27.5 ° C
27.5 °
27.5 °
48 %
1.7kmh
24 %
Sub
28 °
Ned
30 °
Pon
34 °
Uto
33 °
Sri
32 °
spot_img

U BiH stiže blatna kiša

- Oglasi -
- Oglasi -

U Bosnu i Hercegovinu ovog tjedna stiže novi val saharske prašine, poznate i pod nazivom blatna kiša, koja će se ovog puta izručiti uslijed padalina koje meteorolozi najavljuju od srijede.

– Saharski pijesak će se izručiti najviše uslijed padalina. Dolazi nam kiša s juga, a uz kišu stižu i velike količine prašine – izjavio je klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Bakir Krajinović.

- Oglasi -

Dodao je da prognoze koju meteorolozi pripremaju za cijelu jugoistočnu Europu ukazuju na to da se prašina premješta preko Italije, ka BiH, odnosno istočnoj Europi.

- Oglasi -

– U srijedu očekujemo najveće koncentracije saharske prašine u atmosferi, a to znači da će nam auta biti prljava. Ovaj put prašina neće letjeti u atmosferi kao što je bio slučaj u prošla dva vala, nego će se izručiti uz kišu – rekao je Krajinović.

Istaknuo je da uz kišu dolazi i olakšanje, s obzirom na prekoračene vrijednosti PM10 čestica u zraku zbog prašine koja je uslijed dugotrajne suše generirana iznad BiH.

– Ovaj put uz kišu koja dolazi od srijede dolazi i olakšanje jer će padaline očistiti atmosferu od prašine, polena i drugih štetnih čestica – rekao je Krajinović i dodao da će od petka zrak znatno biti čišći.

Svake godine iz sjeverne Afrike izbije više od 180 milijuna tona prašine, koju su snažni sezonski vjetrovi izbacili iz pustinje Sahare.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE