viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 02.10.23 @ 11:55

Iz Županijske uprave civilne zaštite uputili su priopćenje vezano za upozorenje na požare. Priopćenje prenosimo u nastavku.

“Obzirom na izrazito sušan period i povećan broj požara koji se događaju na području Županije Središnja Bosna želimo ponovno podsjetiti građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., te da je potrebno poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih
života i materijalnih dobara. Podsjećamo da su osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje
vatre na otvorenom prostoru, dužne pregledati mjesto spaljivanja i ostatke u potpunosti ugasiti. Ako uslijed paljenja vatre nastane požar koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, u skladu sa Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16)
predviđene su sankcije u vidu kazne zatvora ili novčane kazne. Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike, izletnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, te ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može izazvati velike posljedice.
U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti nadležne službe na jedan od navedenih brojeva telefona:
– ŽUPANIJSKI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE 121
– POLICIJA 122
– VATROGASCI 123″
, stoji u priopćenju ŽUCZ.

Oglasi