OGLAS
Vrijeme objave: 04.10.23 @ 08:50
OGLAS

Prva prognoza za zimu 2023./2024. pokazuje očit utjecaj novog događaja El Nino. Postoji izražena promjena u uzorcima struje u usporedbi s prošlom godinom, s pojavom trendova za dinamičke vremenske obrasce u središnjim i istočnim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država i sjevernoj Europi.

OGLAS

Rastući događaj El Nino bit će glavni faktor za zimsku sezonu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi, piše Severe Weather Europe.

Gledajući prvo temperaturu, možemo vidjeti zanimljiv hladni signal nad sjevernom Europom. Također postoji hladniji signal iznad zapadne Europe, dok su temperature više od normalnih prema istoku u prosječnoj zimi. Ove zime moglo bi biti više oborina u sjeverozapadnoj Skandinaviji i nad dijelovima središnje i jugoistočne Europe. Zapadna Europa je obično suša tijekom zime. Čini se da će najveći potencijal za snježne oborine biti iznad i oko alpskog područja i prema višim nadmorskim visinama jugoistočne Europe. I, naravno, nad sjeverozapadnim dijelovima Skandinavije, piše SWE.

OGLAS

Čak i da su modeli 100% točni, to ne znači da će takvi vremenski uvjeti trajati tri mjeseca zaredom. Samo sugeriraju kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena.

OGLAS

ECMWF model se često naziva najpouzdanijim modelom. Ali niti jedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom”. To je zato što gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati u velikoj mjeri tijekom dugog vremenskog razdoblja, piše Severe Weather.

OGLAS

Prognoza uzorka zimskog pritiska iz ECMWF-a pokazuje tipičan vremenski obrazac za El Nino. Imamo zonu niskog pritiska iznad sjevernog Pacifika i pojas anomalija niskog pritiska preko juga SAD-a i sjeverne Europe. Mjesečna NAO prognoza ECMWF-a zapravo nagovještava negativne trendove sredinom i krajem zime. To bi povećalo šanse za hladnoću na istoku SAD-a i dijelovima Europe.

Gledajući prognozu površinske temperature nad Europom, vidimo da su površinske temperature uglavnom iznad normale diljem kontinenta. Ali postoji neutralna zona nad sjeveroistočnim dijelovima kontinenta. Što se tiče prognoze oborine, možemo vidjeti da Europa ima jak signal za natprosječnu količinu oborine. To povećava potencijal snježnih padalina uglavnom iznad alpskog područja i Skandinavije.

Severe Weather Evrope analizirao je i najnovije prognoze snježnih oborina i trendove za cijelu zimu. Kao i s cjelokupnom prognozom, i za prognozu snježnih padalina koristili su ECMWF model.

,,Prvo, gledajući prosječnu sliku za Europu, možemo vidjeti slabu prognozu snježnih oborina. Za veći dio kontinenta predviđa se manje snježnih oborina nego što je uobičajeno, osim za dijelove centralne Europe i Skandinavije”, piše SWE.

Prognoza snježnih padalina za prosinac pokazuje da veći dio kontinenta neće imati snježnih padalina, osim krajnjeg sjevera. To je vjerojatno povezano s jugozapadnijim strujanjem iznad većeg dijela Europe.

U siječanjskoj prognozi može se vidjeti puno drugačija slika, s potencijalom snježnih padalina koji se snažno povećava u većem dijelu centralnih zemalja.

U veljači je vidljivo još snažnije povećanje. Više snježnih padalina predviđa se u većem dijelu kontinenta, osim u jugozapadnom i južnom dijelu.

Ali, kako piše SWE, anomalije ne mogu pokazati cijelu sliku. Na slici ispod možete vidjeti prosječnu mjesečnu količinu snijega. Možete vidjeti da uprkos negativnim anomalijama nad dijelovima Europe još uvijek ima snježnih oborina nad kontinentom. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da snijega neće biti.

Prema modelu UKMO, prognoza snježnih oborina također glasi da će one biti slabe. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snježnih padalina nego što je uobičajeno, osim u nekim centralnim i sjevernim dijelovima.

Prognoza za prosinac identična je prvome modelu, što, kako se navodi, ovom scenariju daje veću vjerojatnost. Gledajući prognozu snježnih padalina za siječanj, nema puno poboljšanja osim u nekim dijelovima srednje Europe i krajnjeg sjevera. U veljači prognozira više snježnih oborina u dijelovima srednje Europe i prema sjeveroistoku.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM