viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 13.07.23 @ 15:01

Samo u prvih šest mjeseci ove godine policijski službenici u Srednjobosanskoj županiji iz prometa su isključili više od tri stotine vozača zbog nepoloženog vozačkog ispita. U pitanju je njihova neodgovornost, ali neodgovornost njihovih roditelja – koji podrškom takvom ponašanju ugrožavaju ne samo živote vlastite djece nego i svih ostalih.

Nakon svake prometne nesreće koja zbog nesavjesnih vozača nerijetko za posljedicu ima smrt jedne ili više osoba, samo nekoliko dana priča se o sigurnosti prometa, traže krivci, a onda zašuti do naredne nesreće. Rijetko će tko priznati da je i do nas, a da jeste – potvrđuju policijski bilteni.

„Policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽSB-a su u prvih šest mjeseci tekuće godine iz prometa isključili 325 vozača zbog nepoloženog vozačkog ispita“, kazao je Hasan Hodžić, glasnogovornik policijskog komesara ŽSB.

Za ovaj prekršaj zakon je propisao novčanu kaznu od četiri stotine do tisuću maraka. Koliko ih policijske patrole nisu otkrile, nitko ne zna. Za neke se dozna, ali prekasno, poput slučaja iz prosinca 2021. godine, kada su u bugojanskom naselju Čaušlije u prometnoj nesreći smrtno stradale tri osobe. Čija je to krivnja? Neodgovorni roditelji i neodgovorno društvo, kažu građani.

Zakon je i tu jasan – ukoliko je osoba bez vozačke dozvole uzrokovala prometnu nesreću, novčana kazna je veća, a od odgovornosti nisu oslobođeni ni njihovi roditelj.

„U posljednje vrijeme podnose se zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka i protiv nesavjesnih roditelja, koji dozvoljavaju i omogućavaju da maloljetnik upravlja motornim vozilom. Uglavnom se izriču bezuvjetne novčane kazne“, ističe Neda Majstorović, glasnogovornica Općinskog suda Travnik.

Međutim, očigledno je da ni to ne utječe na promjenu svijesti u društvu u kojem je sustav vrijednosti potpuno poremećen, tvrde psiholozi, posebno oni koji sudjeluju u postupku izdavanja liječničkih uvjerenja za polaganje vozačkih ispita. Nerijetko kažu da zbog različitih zdravstvenih poteškoća oni odbiju izdati takvo uvjerenje, a onda se suoče sa pritiscima i prijetnjama.

„Roditelji se ne libe, oni po svaku cijenu pokušavaju da dođu do tih liječničkih uvjerenja tako da nije ništa strano da mi kažu u lice da će oni zatražiti pregled i da će otići u drugu općinu kako bi njihovo dijete došlo do tog liječničkog uvjerenja“, tvrdi psihologinja Sanja Džepina.

Ne amnestirajući policijske i pravosudne instituciije odgovornosti za sigurnost u prometu, jasno je da je i do nas. Jer životi naše djece bi nama trebali biti prioritet.

VIDEO PRILOG FEDERALNE TELEVIZIJE

Oglasi
LM