spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vodostaji rijeka u BiH u blagom porastu: Za sada nema većih problema

- Oglasi -

Vodostaji rijeka u Bosni i Hercegovini su u blagom porastu, ali za sada nema većih problema na terenu. Za određena mjesta su izdata upozorenja od mogućih izlijevanja iz korita. Prema posljednjim mjerenjima Agencije za vodno područje Save vodostaji rijeka u vodotoku Save, Une, Sane, Sanice, Vrbasa, Bosne su u porastu.

Hidrološko stanje obavještenja izdano je za samo nekoliko lokacija i to CS Tolisa – Demerovac na kanalu Demerovac gdje je jutros vodostaj iznosio 133 cm, na mjernoj stanici Ripač u vodotoku Une gdje je prema posljednjem mjerenju vodostaj iznosio 124 cm te mjestu Modrac gdje je u 6 sati izmjereno 126 cm.

Za sada nema većih problema, a intenzivne padaline bit će nastavljene i u toku dana.

Što se tiče Hercegovine, prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, visina Neretve u Mostaru iznosi 484 centimetra i u porastu je, ali se radi o standardnim vrijednostima i varijacijama vodostaja rijeke u Mostaru. Na području RS situacija je slična kao u FBiH. U izvještajima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske vodostaj je u blagom porastu, ali nema izlijevanja iz korita. Podsjetimo, zbog predstojećih obilnih padalina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozoravaju na porast vodostaja Save u slivovima Drine, Bosne, Une i Sane.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE