spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °

U školama i vrtićima će od iduće godine biti obvezno učenje o štetnosti pušenja

- Oglasi -
- Oglasi -

Školski programi u školama diljem Federacije BiH od iduće školske godine trebali bi biti prošireni. Primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH trebala bi početi godinu dana nakon njegova usvajanja, odnosno u svibnju 2023. godine, a spomenute izmjene nastavnih programa tiču se upravo njega, piše Večernji list BiH.

Naime, u članku 26. spomenutog zakona stoji kako su nadležna županijska ministarstva obrazovanja, u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo u Federaciji, obvezna u nastavne programe za osnovnu i srednju školu uključiti temu o štetnosti pušenja za zdravlje. – Sve odgojno-obrazovne ustanove obvezne su na vidno mjesto istaknuti postere i druge promotivne materijale i vizualne grafikone s tekstom i slikom koji upućuju na zabranu upotrebe duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje osobama mlađima od 18 godina i upozorenje o štetnosti tih proizvoda za zdravlje – stoji, među ostalim, u tekstu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH. Na tu obvezu nedavno su podsjetili Tašo Dacić i Kenela Zuko, zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, pokrenuvši inicijativu da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja i Federalnim zavodom za javno zdravstvo na području Federacije BiH u nastavne programe za osnovne i srednje skore te programe za predškolske ustanove uključi teme o štetnosti pušenja za zdravlje, utemeljene na najboljim preventivnim svjetskim praksama te da u osnovnim i srednjim školama, kao i predškolskim ustanovama urgira usvajanje i provođenje internih politika koje uključuju zabranu pušenja na otvorenim i u zatvorenim školskim prostorima. Ova inicijativa naišla je na odobravanje velikog broja županijskih ministarstava obrazovanja, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. – Ovim putem želimo istaknuti da u planiranju i realizaciji aktivnosti edukacije školske djece i mladih u pogledu prevencije konzumacije duhanskih proizvoda treba uzeti u obzir podjelu ingerencija ustanova u skladu sa Zakonom o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH – naveli su u odgovoru na inicijativu iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

- Oglasi -

Podsjetili su da zakon definira ulogu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te navodi kako su Federalni zavod za javno zdravstvo i županijski zavodi za javno zdravstvo obvezni poduzeti potrebne aktivnosti u cilju kreiranja i provođenja programa koji na stručan način educiraju javnost o štetnosti pušenja i istodobno ohrabruju na prekid konzumiranja duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Inače, istraživanje nevladine organizacije “PROI” pokazalo je da svako šesto dijete u BiH u dobi od 13 do 15 godina konzumira cigarete. Zabrinjava činjenica da je taj broj svake godine sve veći, a nerijetko se događa da djeca već od 11. godine počnu s konzumiranjem cigareta. Najčešće to bude iz znatiželje i zabave, međutim, vrlo brzo prijeđe u ovisnost. Ovu tezu potvrđuje činjenica da se BiH ubraja u sami vrh kada je broj pušača u pitanju. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je BiH, s 35,5 posto pušača među populacijom starijom od 15 godina (njih oko 995.000), druga u Europi, iza Srbije u kojoj puši 37,6 posto stanovništva. Ova epidemija konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda dovodi do pandemije kardiovaskularnih oboljenja, srčanih i moždanih udara, što spada u vodeće uzročnike smrtnosti u ovoj zemlji.

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.