viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.09.23 @ 08:42
OGLAS

Mjesec rujan donosi i početak kupovine i pripreme zimnice. Što će se naći na policama ostava domaćinstava, i koliko tegli, zavisi od cijena povrća i dubini džepa. Isplati li se danas praviti zimnicu, pitanje je mnogih. S druge strane, oni koji ne odustaju od tradicije, prinuđeni su smanjiti količine. Kupiti gotovu ili praviti domaću zimnicu – pitanje je sad.

OGLAS

Na bijeljinskoj pijaci ovih dana veća je gužva jer je u toku tradicionalna priprema zimnice. A, koliko i tko je sprema? “Nikad skuplje, ali domaće je domaće”, rečenica je koja se najčešće može čuti. Mnogi su odustali od zimnice zbog visokih troškova pripreme, a čak i onima koji imaju svoje povrće proizvodnja skoro da se i ne isplati. “Nema dovoljno povrća, njivska paprika nije rodila, paradajz, ljute papričice, sve su to neke bube pojele. Napunila sam paprika kuposom, turšije, krastavčići rani, sve što mi je bilo ranije vegetacije pravim, ima cvekle”, kaže Ljiljana Lazić iz Trnjca. I prodavci povrća potvrđuju da se više gleda, nego što se kupuje. Olenija Trifković, prodavačica na gradskoj pijaci u Bijeljini, dodaje: “Nisam baš primijetila neku pomamu za paprikom, krastavcima i kupusom.

Netko kaže – neće praviti, skupo je, ali ima naroda ipak, možda su malo smanjili količinu koju proizvode”. Ipak, najviše je onih koji ne odustaju od tradicije i navika ni po koju cijenu. U odnosu na pravljenje zimnice ili kupovinu domaće na pijaci, nešto jeftinija opcija je kupovina gotove zimnice na policama marketa. “Ono što je tradicionalno, što se proizvodi u najvećim količinama, to je đuveč, ajvar, pekmez od šljive, džem od šipka i sve cijene su za tržište BiH ostale na nivou prošlogodišnjih”, kaže Stevan Filipović, direktor prehrambene industrije. Bilo koja od ovih opcija znači dodatni trošak za ionako istanjene novčanike. Zato će za mnoge građane ove godine rješenje biti, kupovina tegle džema tek kad ga se zažele.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM