viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.24 @ 13:37

Na današnji dan davne 1954. godine Rješenjem Narodnog odbora gradske općine Travnik broj: 1755/54 osnovan je Gradski arhiv u Travniku. Potpisao ga je predsjednik Narodnog odbora Abdulah Maglić.

Arhiv počinje sa radom pet mjeseci kasnije nakon što su dodijeljene prostorije, zapravo bivša garaža poduzeća „Petar Mećava“. To je bio početak arhivske djelatnosti na području koji je tada obuhvatio travnički okrug. Arhiv od 1965. djeluje pod nazivom Arhiv srednje Bosne Travnik, a arhivska djelatnost se provodila na području 14 općina Srednje Bosne i to Bugojno, Busovača, Donji Vakuf, Glamoč, Gornji Vakuf, Kakanj, Kupres, Livno, Novi Travnik, Travnik, Vitez, Zenica, Zavidovići, Žepče.

OGLAS

Nakon rata i osnivanjem županije, 2001. godine, Arhiv se reorganizira u Županijski arhiv Travnik, Zakonom o ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Županije Središnja Bosna. Donosi se i Zakon o arhivskoj građi u Srednjobosanskoj županiji (Službene novine 10/01), kojim se uređuje arhivska djelatnost i kojim arhiv Travnik dobiva zakonski okvir u svom djelovanju.

OGLAS

Ovo kratko predstavljanje Arhiva, je toliko šturo da se prikaže svih 70 godina obavljanja toliko značajne arhivske djelatnosti. Od osnivanja do danas, nekoliko puta je bilo prijedloga da se Arhiv zatvori, ali su se arhivski djelatnici izborili za dalji rad, dodjeljivane su i oduzimane prostorije za odlaganje arhivske građe, a financiranje arhivske djelatnosti je bilo nedovoljno, čak u određenim periodima i uskraćivano.

OGLAS

Međutim, zahvaljujući entuzijazmu zaposlenika, njihovom profesionalnom i stručnom odnosu danas se u Arhivu nalazi oko 10 000 dužnih metara arhivske građe, podijeljenih u 535 arhivskih fondova i zbirki, na čijim temeljima su nastali brojni stručni, znanstvenii istraživački radovi. Kontinuirano se bavilo kulturno-obrazovnim radom, izdavanjem publikacija, prezentiranjem izložbi arhivskih sadržaja, stručnim predavanjima, suradnjom sa drugim arhivima u državi i regionu.

Ipak, najbolji rezultat u ovih 70 godina je namjenska arhivska zgrada jedinstvena u Bosni i Hercegovini, projekat podržan od Vlade, koji je u fazi završetka. Nakon potpunog završetka zgrade, u novom okruženju arhivska građa će biti na adekvatan način zaštićena, a i stvoreni optimalni uvjeti za rad i provođenje arhivske djelatnosti.

Oglasi
LM