OGLAS
Vrijeme objave: 13.02.24 @ 08:35
OGLAS

Danas se obilježava Svjetski dan radija, dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih naroda emitirao program riječima: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”. Proglašen 2011. od strane UNESCO-a i odobren od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2012. kao Međunarodni dan UN-a, 13. veljače je Svjetski dan radija.

OGLAS

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija, javlja BHRT. U nešto više od stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Desetljećima se populacije uz radijski program informiraju, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i Interneta, ovaj medij ne gubi na značaju.

Drukčija publika
Pa ipak, publika je nešto drukčija, teme su suvremenije, a na određeni način svi postajemo urednici vlastitog radijskog programa. Od izuma za emitiranje elektromagnetskog zračenja 1894. godine, prošlo je vrlo malo vremena dok se izum Marconija i Tesle pretvorio u svakodnevnog ljudskog suputnika. Radio je dramama Orsona Wellsa prerastao u zabavljača, u Drugom svjetskom ratu postao je glavni informator i sudionik antifašističkog pokreta otpora, a radio je ključni element spuštanja na Mjesec ili potrage za izvanzemaljskim životom SETI. U svakodnevnom životu, publika svih generacija svakodnevno pronalazi razlog da sluša radijski program. Iako su u proteklim desetljećima primat u informacijama preuzele televizija, kasnije Internet, radio još uvijek visoko kotira kao medij koji dopušta sučeljavanje različitih mišljenja, dijalog, pa i kao jedini pouzdan medij u najtežim trenucima. Radio je desetljećima tu da nas informira, zabavlja i podučava, a u novije doba sve češće ima i ulogu aktivnog društvenog sudionika u kozmopolitskom globalnom selu. Najnovije usluge emisija na zahtjev omogućuju nam čak da sami postanemo urednici birajući teme koje želimo i vrijeme kada želimo slušati, bilo u automobilu, uz čitanje ili pred spavanje.

OGLAS

BHRT: 10. travnja– dan radija u BiH
Emitiranje radio programa u Bosni i Hercegovini počelo je 10. travnja 1945. godine. To je bila prva radio postaja u Bosni i Hercegovini. Danas se 10. travanj obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo. “Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo”, prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori. Ova godišnjica značajan je datum u povijesti bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u Bosni i Hercegovini. Na temeljima tradicije duge više od pola stoljeća, 7. svibnja 2001. godine, osnovan je BH radio

OGLAS

1. Jedan za sve
Emitiranje programa uslijedilo je nakon odluke visokog predstavnika u listopadu 2000. godine, kojom su stvoreni zakonski okviri za uspostavu Sustava javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini. Iskusniji novinari sa mladim, tek diplomiranim kolegama, počeli su uspostavljati prvi segment modernog Javnog servisa Bosne i Hercegovine. Pod sloganom “Jedan za sve”, BH Radio 1 počeo je graditi poziciju najrelevantnijeg radija u državi. ”Bez obzira za teškoće, uposlenici radija i televizije Bosne i Hercegovine neće odustati od provedbe misije da naša kuća služi javnosti, da proizvodi i emitira kvalitetan program i da doprinosi obrani i razvoju suštinskih vrijednosti demokratskog društva”, poručili su iz ove medijske kuće.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM