viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 13.02.24 @ 08:35

Danas se obilježava Svjetski dan radija, dan kada je 1946. godine prvi put Radio Ujedinjenih naroda emitirao program riječima: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta”. Proglašen 2011. od strane UNESCO-a i odobren od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2012. kao Međunarodni dan UN-a, 13. veljače je Svjetski dan radija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te pristupu informacijama putem radija, javlja BHRT. U nešto više od stotinu godina postojanja radio je postao dijelom svakog doma. Desetljećima se populacije uz radijski program informiraju, zabavljaju i uče, a i nakon pojava televizije i Interneta, ovaj medij ne gubi na značaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drukčija publika
Pa ipak, publika je nešto drukčija, teme su suvremenije, a na određeni način svi postajemo urednici vlastitog radijskog programa. Od izuma za emitiranje elektromagnetskog zračenja 1894. godine, prošlo je vrlo malo vremena dok se izum Marconija i Tesle pretvorio u svakodnevnog ljudskog suputnika. Radio je dramama Orsona Wellsa prerastao u zabavljača, u Drugom svjetskom ratu postao je glavni informator i sudionik antifašističkog pokreta otpora, a radio je ključni element spuštanja na Mjesec ili potrage za izvanzemaljskim životom SETI. U svakodnevnom životu, publika svih generacija svakodnevno pronalazi razlog da sluša radijski program. Iako su u proteklim desetljećima primat u informacijama preuzele televizija, kasnije Internet, radio još uvijek visoko kotira kao medij koji dopušta sučeljavanje različitih mišljenja, dijalog, pa i kao jedini pouzdan medij u najtežim trenucima. Radio je desetljećima tu da nas informira, zabavlja i podučava, a u novije doba sve češće ima i ulogu aktivnog društvenog sudionika u kozmopolitskom globalnom selu. Najnovije usluge emisija na zahtjev omogućuju nam čak da sami postanemo urednici birajući teme koje želimo i vrijeme kada želimo slušati, bilo u automobilu, uz čitanje ili pred spavanje.

BHRT: 10. travnja– dan radija u BiH
Emitiranje radio programa u Bosni i Hercegovini počelo je 10. travnja 1945. godine. To je bila prva radio postaja u Bosni i Hercegovini. Danas se 10. travanj obilježava kao dan Radio-televizije Bosne i Hercegovine, koja je pravni slijednik nekadašnje RTV Sarajevo. “Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo”, prve su riječi koje je u eter izgovorio Đorđe Lukić Cigo, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, koji je popravio uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori. Ova godišnjica značajan je datum u povijesti bosanskohercegovačkog novinarstva i razvoja elektronskih medija. Radio Sarajevo, čiju tradiciju danas baštine Radio i Televizija Bosne i Hercegovine bio je početak razvoja elektronskih medija i funkcije Javnog servisa u Bosni i Hercegovini. Na temeljima tradicije duge više od pola stoljeća, 7. svibnja 2001. godine, osnovan je BH radio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Jedan za sve
Emitiranje programa uslijedilo je nakon odluke visokog predstavnika u listopadu 2000. godine, kojom su stvoreni zakonski okviri za uspostavu Sustava javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini. Iskusniji novinari sa mladim, tek diplomiranim kolegama, počeli su uspostavljati prvi segment modernog Javnog servisa Bosne i Hercegovine. Pod sloganom “Jedan za sve”, BH Radio 1 počeo je graditi poziciju najrelevantnijeg radija u državi. ”Bez obzira za teškoće, uposlenici radija i televizije Bosne i Hercegovine neće odustati od provedbe misije da naša kuća služi javnosti, da proizvodi i emitira kvalitetan program i da doprinosi obrani i razvoju suštinskih vrijednosti demokratskog društva”, poručili su iz ove medijske kuće.

Oglasi
LM