spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2 ° C
2 °
2 °
87 %
2kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
8 °
Pet
8 °
Sub
7 °

Drastične promjene u sustavu Eurosonga, poznati razlozi

- Oglasi -

Europska radiodifuzna unija (EBU) objavila je obavijest o velikim promjenama u sustavu glasanja za natjecanje za pjesmu Eurovizije 2023. godine, a gledatelji iz zemalja koje ne sudjeluju na natjecanju moći će glasati po prvi put u povijesti natjecanja.

Organizatori natjecanja za pjesmu Eurovizije proširili su glasanje na svjetsku publiku i smanjili ulogu žirija, nakon neregularnosti glasanja koje su kvarile ovogodišnje natjecanje.

Novo pravilo “Ostatka svijeta” trebalo bi da ojača moć publike da utječe na rezultate i da prepozna globalni domet natjecanja, koje je prošle godine privuklo televizijsku publiku od više od 160 milijuna.

U najdrastičnijim promjenama pravila u svojoj 67-godišnjoj povijesti, pobjedničku pjesmu birat će gledatelji širom svijeta, u kombinaciji sa žirijem glazbenih profesionalaca, objavila je u utorak Europska radiodifuzna unija (EBU).

Gledatelji će moći glasati putem sigurne online platforme, a potpuna lista zemalja koje ispunjavaju uvjete bit će objavljena nedugo prije samog događaja, koji se obično održava u svibnju.

“Glasovi zemalja koje ne sudjeluju bit će kombinirani kako bi se stvorio set bodova iste težine koji ima jedna zemlja sudionica u polufinalu i velikom finalu”, objavili su organizatori natjecanja na svojoj web stranici.

Sudionice za pjesmu Eurovizije 2023. održat će se u engleskom gradu Liverpoolu u ime ovogodišnjih pobjednika Ukrajine.

Tradicija obično nalaže da pobjednik bude domaćin sljedeće godine, ali Europska radiodifuzna unija (EBU) kaže da su sigurnosni razlozi zbog stalnog sukoba tamo značili da će drugoplasirani preuzeti ulogu domaćina.

Organizatori natjecanja rekli su da također unose promjene u sustav glasanja za polufinale, o čemu će sada odlučivati ​​sami gledatelji, a ne kombinacija glasova gledatelja i nacionalnih žirija glazbenih stručnjaka kao ranije.

Konačne rezultate ipak će odlučivati ​​kombinacija glasova gledatelja i žirija.

Promjene, koje je odobrila referentna grupa natjecanja, uslijedile su nakon što su identificirali “nepravilni obrasci glasanja” u glasanju nacionalnih žirija iz šest zemalja. Kao rezultat toga, glasovi žirija iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina su uklonjeni.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.