viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.03.24 @ 12:19

Kad je riječ o imenima, muškim i ženskim, svako je na svoj način lijepo. Teško se u masi imena odlučiti koje dati svome djetetu i koje bi bilo najljepše i najprihvatljivije. Slatke su to muke za novopečene roditelje.

Uistinu postoji mnoštvo tradicionalnih, modernih, pa i neobičnih imena kako za dječake tako još više za djevojčice u nas i svijetu. Neka imena s vremenom su postala međunarodna jer su zbog svoje ljepote ušla u uporabu u više zemalja svijeta, pa su stoga postala i jako popularna.

Oglas

Specijalizirani portal Amazing Maps, koji s vremena na vrijeme objavljuje cijeli niz zanimljivih karata na kojim su predočeni podaci o raznim sferama života, objavio je nedavno jako zanimljivu kartu. Naime, radi se o karti najčešćih imena koje roditelji daju svojim djevojčicama u Europi.

Prema podacima objavljenim i predočenim na ovoj karti, najčešće žensko ime koje roditelji daju svojoj djeci u Bosni i Hercegovini je Sara, a ovo ime se 2017. godine našlo na popisu top 5 ženskih imena. Ime Sara dolazi iz hebrejskog, a izvedeno je od “sarai” i znači kneginja, vladarica, žena visokog ranga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bibliji je Sara bila Abrahamova žena, a spominje se i u Kuranu. Na arapskom znači “ona koja donosi sreću gledateljima, vesela i radosna”.Kad je riječ o zemljama s kojima graničimo, u Hrvatskoj je to Mia, a u Srbiji i Crnoj Gori Sofija. Ime Sofia najčešći je izbor roditelja u Rusiji, ali, zanimljivo, također u Moldaviji, Slovačkoj i Italiji. Slično ovom imenu je ime Zofia, a najviše djevojčica u Poljskoj nosi ovo ime.Što kažu trendoviU bližem okružju Slovenci se najradije odlučuju za žensko ime Ema, a Makedonci za ime Jana.

Albanci se najčešće odlučuju svojoj ženskoj djeci dati zanimljivo ime Ameila. Slično tome, u Njemačkoj je najučestalije ime koje nose djevojčice Emilia, a u Irskoj Emily. Mađari se za odabir ženskog imena odlučuju najčešće za ime Hanna, koje je jako često u ovoj srednjoeuropskoj zemlji. Britanci tradicionalno i nadasve očekivano djevojčice najviše nazivaju Olivia, dok ime Maria nalazimo u čak trima zemljama – Rumunjskoj, Portugalu i Grčkoj.

Victoria je najpopularnije ime za djevojčice u Bugarskoj, dok se Turci najradije odlučuju za ime Zeynep. Jade je ime za djevojčice koje se najčešće može sresti na teritoriju Francuske i jako je neuobičajeno. Skandinavci se pak odlučuju za ime Nora (Norveška), Astrid (Švedska) i Olivia (Finska).

Zanimljivo da je jedno ime jako popularno i u našim krajevima te susjednoj Hrvatskoj, a riječ je o imenu Lucia, ujedno i najčešćem imenu za koje se opredjeljuju roditelji djevojčica u Španjolskoj. Osim u susjednoj Hrvatskoj, najčešće žensko ime i u Švicarskoj je Mia, dok možda i najzanimljivije ime koje najčešće roditelji daju ženskoj djeci možemo naći na Islandu, a riječ je o imenu Embla.Sudeći prema ovoj karti vide se neki od trendova, a to je da je ime Sofija u više različitih varijacija izbor broj jedan za roditelje u najvećem broju europskih zemalja, slijedi ga oblik imena Ema i Emilia te Marija.

Sva ova imena koja roditelji u Europi daju svojim djevojčicama uistinu su lijepa i bilo koje od njih da odaberu, zasigurno neće pogriješiti.

Oglasi
LM