viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.04.24 @ 19:28

Google je prije osam godina objavio “prvoaprilsku šalu” koja je napravila više štete nego koristi, uslijedile su lavine pritužbi, a zbog buga ljudi koji su je nehotice koristili nisu je mogli poništiti.

Kako je 1. travanj 2016. osvanuo, kompanija je najavila svoj najnoviji trik: “Gmail Mic Drop”, specijalnu verziju dugmeta za slanje koje dodaje gif odjevenog miniona koji baca mikrofon na kraju e-maila. Nažalost, način na koji je kompanija odlučila da implementira funkciju Mic Drop bio je jednostavnim postavljanjem dugmeta na mjesto onog za slanje maila što je uzrokovalo da mnogi nehotice pošalju prilično ozbiljne mailove uz gif miniona.

Oglas

Primatelj na to nije mogao odgovoriti zbog buga koji je blokirao tu opciju, a uslijedile su brojne žalbe korisnika. Jedan od mailova koji su slučajno sadržavali problematični gif, a koji je “kružio” mrežama u to vrijeme bio je onaj pogrebnog poduzeća o detaljima sahrane uz poruku: “Kako bezazlena prvoaprilska šala, što bi moglo poći po zlu”. Kao rezultat pritužbi, Google je objavio da je isključio ovu funkciju, a u izjavi su kazali da im je žao jer su “nehotice izazvali više glavobolje nego smijeha”. Naposlijetku su potpuno odustali od “prvoaprilskih šala” 2020. godine.

Oglasi
LM