viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 14:38

Većina nas u hladnjaku uvijek ima jaja, a isto tako većina nas se često pita koliko su ta jaja zapravo stara i jesu li dobra za jelo. Na tri jednostavna načina to možete saznati. 

Bliži se Uskrs, a kako bismo ga tradicionalno proslavili, potrebna su nam jaja za pisanice. Ako vam jaja dugo stoje u hladnjaku i niste sigurni jesu li dobra za jelo, postoje tri jednostavna načina kako provjeriti je li jaje pokvareno.

OGLAS

Test u vodi

Stavite jaje u zdjelu s hladnom vodom. Razina vode bi trebala biti oko dva puta viša od jajeta. Svježe jaje će potonuti na dno zdjele i nepomično će stajati polegnuto. Nešto starije jaje (oko tjedan dana), također će potonuti na dno, ali će mu jedan kraj biti blago podignut. Ako jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom balansira i podiže se od dna zdjele, vjerojatno je staro oko tri tjedna. Jaja koja plutaju na površini su prestara jaja i nisu dobra za jelo, piše Net.hr.

OGLAS

Test bućkanjem

Približite jaje uhu. Nježno ga promućkajte i osluškujte. Ako se čuje bućkanje najbolje je da to jaje ne konzumirate. Ako se ništa ne čuje, jaje je vjerojatno dobro za jelo.

OGLAS

Test razbijanjem jaja

Razbijte jaje na tanjur i promatrajte žumanjak i bjelanjak. Ako je žumanjak izbočenog okruglog oblika poput globusa, a bjelanjak je usko oko njega, jaje je svježe. Ako je žumanjak malo spljošteniji, a bjelanjak je još uvijek usko oko njega, jaje je nešto starije, ali dobro za jelo. Ako je žumanjak sasvim spljošten, a bjelanjak se razlijeva i curi gotovo poput vode, jaje nije dobro za jelo.

Oglasi
LM