viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.01.24 @ 15:30

Postoje stotine vrsta luka u obitelji luka, ali u većini trgovina ćete naići na tri glavne vrste: žuti, bijeli i crveni, odnosno ljubičasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuti luk
Kod nas se žuti luk često naziva crveni. Žuti luk se najčešće koristi za kuhanje. To je zato jer žuti luk prirodno ima jak okus. Ima najviše sumpora u usporedbi s drugim sortama luka, što mu i daje njegov opor okus i miris. Zbog toga neki smatraju da je žuti luk prejak i pomalo ljut da bi se jeo sirov, prenosi RS. Kuhanje žutog luka ublažava taj intenzitet, ali i dalje daje dubinu okusa svakom jelu. Kuhanjem postaju blaži i slađi, a dobar je izbor za sve recepte koji zahtijevaju karamelizirani luk. Općenito, žuti luk je najbolji izbor za juhe, variva, umake i mesna pečenja.

Bijeli luk
Iako će većina bijeli luk povezati s češnjakom, ovdje se misli na luk koji inače zovemo srebrenac. Ako recept zahtijeva sirovi luk, najbolje će poslužiti upravo bijeli luk. Obično je blaži i slađi od žutog luka, ali definitivno ćete ga osjetiti ako se nalazi u vašem sendviču, hamburgeru, pizzi itd. Također su glavna namirnica u meksičkoj kuhinji. Volite salsu i guacamole? Za dio tog okusa možete zahvaliti bijelom luku. Na ovaj luk ćete naići u brojnim meksičkim jelima. Ako nemate pri ruci žut luk, bez problema u kuhanju možete koristiti i bijeli, odnosno srebrenac.

Ljubičasti luk
Ljubičasti luk idealan je za roštiljanje, pečenje i kiseljenje. Zahvaljujući blagom i suptilno slatkom okusu, mogu se uživati ​​sirovi ili kuhani, iako su nekima i dalje prejaki sirovi. Ako vam se čini da je previše ljut, pokušajte ga narezati na tanke ploške ili ga prvo potopite u hladnu vodu kako biste smanjili oštrinu. Zbog visokog sadržaja šećera, crveni luk je glavni kandidat za kiseljenje. Fermentirana hrana ne samo da pruža izvor probiotika koji pašu crijevima, već i novu dimenziju okusa. Kiseljenje ljubičastog luka pojačava njegovu prirodnu slatkoću, ali i daje pikantnost salatama, burgerima i sendvičima. Ljubičasti luk je među najboljim lukovima za roštiljanje. Neke vrste postanu kašaste na roštilju, ali crveni luk zadržava ugodnu teksturu dok se karamelizira na visokoj temperaturi.

Oglasi
LM