viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 23.12.23 @ 09:43

Kineska kompanija za proizvodnju papira iz Guangdunga našla se u medijskoj žiži nakon što je tradicionalnu šemu bonusa, zasnovanu na radnom učinku, zamijenila vrednovanjem drugih performansi.

U želji da promovira zdrav način života, menadžment je odlučio da 100 zaposlenih nagradi na osnovu toga koliko vježbaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjera radi, radnik koji tokom mjesec dana pretrči 50 kilometara ostvarit će pravo na puni mjesečni bonus (u iznosu jedne plaće), prenosi Oddity Central.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko može dokazati da je pretrčao više od 100 kilometara za mjesec dana dobit će bonus koji je 130% veći od njegovih primanja.

,,Moj biznis može da preživi samo ako su radnici zdravi”, kazao je direktor kompanije Lin Zijong, koji je i sam ljubitelj fitnesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici mogu pratiti razdaljinu koju su pretrčali pomoću mobilne aplikacije. Program se pokazao kao veliki uspjeh, a Zijong tvrdi da su se svi kvalificirali za puni bonus.

Lokalni mediji pišu da su zaposleni reagirali pozitivno na promjene.

,,Ne samo što smo u dobroj kondiciji, nego smo i plaćeni za to. Dvije muhe jednim udarcem”, kazao je neimenovani radnik.

Ipak, mišljenja na mrežama su podijeljena, a pojedinci vjeruju kako novi sustav može dovesti do diskriminacije.

,,Namjera kompanije je dobra, ali treba da uzmu u obzir sve postojeće uvjete ili zdravstvene probleme među zaposlenima”, napisala je jedna osoba.

Druga se nadovezala pitanjem kakvu politiku ima tvrtka prema radnicima koji su u opasnosti od srčanog udara ili ne ispunjavaju uvjet za bonus iz drugih razloga.

Ima i onih koji optužuju kompaniju da dovodi u opasnost zdravlje radnika postavljanjem visokih pragova bonusa, prenosi Telegraf.

Oglasi
LM