viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.01.24 @ 15:33
OGLAS

Kriška limuna je jednostavan način da dodate malo okusa običnoj vodi, soku ili čaju, ali neka istraživanja pokazuju da dodatni okus možda nije vrijedan rizika.

OGLAS

Zapravo, postoji velika vjerojatnost da vam se od kriške limuna može razboljeti.

Uznemirujući rezultati
Studija objavljena u Journal of Environmental Health 2007. ispitivala je jesu li kriške limuna koje se poslužuju uz pića u restoranima kontaminirane virusima ili bakterijama, a rezultati su bili uznemirujući, prenosi City magazine.

OGLAS

Istraživači su prikupili 76 kriški limuna iz 21 različitog restorana, raspoređenih u razdoblju od 43 posjeta. Gotovo 70 posto prikupljenih uzoraka proizvelo je neki mikrobni rast bilo na kori, iznutra ili oboje – i svi ti mikrobi imaju potencijal izazvati neku vrstu bolesti. Zbog ove informacije čaša vode s limunom djeluje malo manje osvježavajuće, zar ne?

OGLAS

Odakle dolazi sva ta kontaminacija?
Prema istraživačima sa Sveučilišta Clemson koji su se ponovno pozabavili tom temom 2017., može doći iz kontaminiranih ruku, dasaka za rezanje ili posuđa, samo za početak. Njihova je studija otkrila da kada ruke kontaminirane s E. coli dodiruju mokre limune, bakterija se prenosi u 100 posto slučajeva.

OGLAS

Ako je limun bio suh, taj prijenos dogodio se samo u 30 posto slučajeva, ali koliko često je svježi limun potpuno suh kada se njime rukuje?

I nemojte misliti da je sigurnije naručiti kriške limuna u svom koktelu – alkohol u vašem piću nije jamstvo. Drugo istraživanje pokazalo je da većina bakterija može preživjeti kupanje u alkoholnom piću.

Ako se jednostavno ne možete odreći kriške limuna u piću, barem se upoznajte s odredbama i uvjetima restorana prije naručivanja. Prema dr. Alanu Tegeu, specijalistu za zarazne bolesti na klinici Cleveland, trebali biste pogledati ljude koji rukuju hranom i pićem.

Oprez
“Ako ste u baru ili restoranu i vidite ljude za pultom kako dodiruju limun golim rukama, to bi mogao biti dobar znak da ga preskočite prilikom naručivanja ili čak naglasite da ne želite krišku limuna tvoje piće. Međutim, ako nose plastične rukavice dok rukuju limunom ili koriste male hvataljke da ga stave u čašu, tada je rizik da te kriške budu kontaminirane bakterijama puno manji.”

Ako progutate zaraženi limun, Taege kaže da to ne znači uvijek da ćete se razboljeti. Ako imate zdrav imunološki sustav, vjerojatno se možete boriti protiv bakterija, ali svatko s kompromitiranim imunološkim sustavom trebao bi biti oprezan.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM