viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 14.10.23 @ 13:45

Cimet je jedan od najpoznatijih začina, a njegova upotreba nije ograničena samo kao dodatak prehrani. Možete ga koristiti svakodnevno kao osvježivač prostora u svom domu, ali i za “liječenje” plijesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako volite miris cimeta, pokušajte ga koristiti i na druge načine, a ne samo kao začin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatak za kućne biljke

Vaše kućne biljke mogu privući komarce i druge insekte. Da biste ih se riješili, u vaze naspite cimeta. Cimet ima antibakterijska svojstva koja pomažu u zaštiti sobnih biljaka, a također ubija gljivice kojima se hrane larve komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miris za dom

Miris cimeta je vrlo specifičan. Ako vam se sviđa, možete ga koristiti umjesto osvježivača zraka. U posudu stavite nekoliko štapića cimeta, koru naranče, nekoliko klinčića i vodu. Kuhajte na laganoj vatri da vaš dom bude mirisan.

Odbija razne uljeze

Mnogi insekti ne vole miris cimeta pa je to idealan način da ih se otarasite prirodnim putem. Dovoljno je da stavite cimet u blizinu prozora, vrata i drugih otvora kako biste spriječili da insekti uđu unutra.

Za čišćenje

Pošto ima antibakterijska i antifungalna svojstva, možete koristiti cimet kao sredstvo za čišćenje. Kombinirajte cimet sa sodom bikarbonom i vodom i napravite pastu za čišćenje. Možete ga koristiti za ribanje radnih ploča, sudopera i sličnih površina.

Tretiranje plijesni

Kao što je već spomenuto, zbog svojih antifungalnih svojstava, može se koristiti i za uništavanje plijesni. Uzmite nekoliko kapi esencijalnog ulja cimeta i pomiješajte ga s vodom. Poprskajte pljesniva mjesta, ali budite oprezni. Ako se radi o većoj površini, ipak biste trebali pozvati stručnjake koji će se obračunati s plijesni.

Oglasi
LM