Pasta alla Sorrentina talijanski je klasik koji dolazi iz regije Sorrento na jugu Čizme i odličan dokaz da vam za slasno jelo ne treba puno sastojaka – pod uvjetom da birate kvalitetne namirnice.
Na popisu za kupnju trebat će vam tjestenina, pire od rajčice, svježi bosiljak, te sirevi: Parmigiano Reggiano i mozzarella, piše Punkufer.
Recept za pastu alla Sorrentina:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 600 grama passate
- 1 žličica šećera
- 10 svježih listova bosiljka
- 350 g tjestenine (fusilli, penne, rigatoni…)
- 200 g mozzarelle
- 70 g Parmigiana Reggiana – ili parmezana sol, papar
Priprema: Ogulite češanj češnjaka i oštrim nožem ga zarežite. U velikoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte češnjak i pržite ga 1-2 minute na srednje jakoj vatri. Dodajte passatu, sol, šećer, papar i listiće svježeg bosiljka. Dobro promiješajte i pustite da lagano kuha. Pokrijte posudu, smanjite vatru i kuhajte 25-30 minuta. Promiješajte svakih nekoliko minuta. Prema potrebi dodajte i malo vode. Skuhajte tjesteninu tako da bude al dente i ocijedite je. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Mozzarellu narežite na manje komade, a Parmigiano Reggiano naribajte. Prelijte umak preko kuhane tjestenine. Češanj češnjaka izvadite. U posudu za pečenje dodajte polovicu tjestenine pa rasporedite polovicu količine mozzarelle i pospite polovicom Parmigiana Reggiana. Na sir dodajte drugu polovicu tjestenine. Dodajte preostali sir pa pecite 10 minuta dok se sir ne otopi. Prema želji pospite s još svježih listova bosiljka i poslužite vruće.