viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.02.24 @ 09:04

Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu slatkiša jer cijene kakaa dostižu neviđene visine, a ekonomisti ne predviđaju trend pada tokom 2024. godine, javlja Anadolu.

Cijene kakaa su se više nego udvostručile od početka prošle godine, dostigavši rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugom tjednu veljače.  Nepovoljni vremenski uvjeti, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena, što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Bjelokosti, koja proizvodi skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

OGLAS

El Nino, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan utjecaj na proizvodnju kakaa u spomenutim zemljama. Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padalina također su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene. Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje. U izvještaju dobavljača sastojaka Henley Bridgea, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 posto u prvoj polovici 2024. nastaviti do kraja godine.

OGLAS

Ovaj porast cijena već je imao talasasti učinak na industriju, a proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi ostali na površini. “To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina”, rekao je za Anadolu Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

OGLAS

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti njihove operacije, uključujući otpuštanja i raskid ugovora za neke zaposlenike. Međutim, Javier Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnista “Bloomberga”, vjeruje da je “ovo neophodna kriza”.

“Svijetu su potrebne više cijene kako bi se potaknulo ponovno sađenje milijuna starih stabala i bolje brinulo o postojećim”, rekao je Bias u nedavnoj objavi na X-u. Drugi proizvođači koji koriste kakao kao sastojak, kao što su kozmetika i farmaceutski proizvodi, mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu opskrbe.

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

Oglasi
LM