viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 07.01.24 @ 21:57

U životu je za normalni razvoj djeteta potrebno puno pobjeda i puno poraza, a virtualni svijet može se uštimati da si sto puta pobjednik, rekao je među ostalim psihijatar prof. dr. sc. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče u središnjem HTV-ovom Dnevniku govoreći o ovisnosti o internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bagarić je rekao da im u kliniku dolaze osobe najčešće gurnute, nagovorene od članova obitelji kada već godinama 10 ili 15 sati svaki dan igraju strategijske igrice i koriste razne sadržaje, kada je njihov mentalni sustav već duboko oštećen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Mi smo bolnica za odrasle, pa dolaze obično ljudi od 23, 25, 30 godina. Vjerujem da u dječju psihijatrijsku bolnicu dolaze i maloljetne osobe, da se to već razvija od osme, desete, dvanaeste godine, rekao je Bagarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bagarić je rekao da bez ekrana ne možemo i da nam je svijet interneta donio jako puno pozitivnog, ali da nijedna pozitivna stvar ne može ići bez negativnih nuspojava.

Kao jednu od mogućih posljedica istaknuo je nezreli narcizam, rekavši da je svijet interneta svijet monologa koji je vrlo opasan.

– U životu je za normalni razvoj djeteta potrebno puno pobjeda i puno poraza, rekao je Bagarić.

– Nažalost, ovaj virtualni svijet može se uštimati da si sto puta pobjednik. I onda se mentalni sustav počne sušiti, on počne trunuti doslovno, dodao je.

Bagarić je rekao da smo kao društvo zalutali jer puno razvijamo loše odnose u društvu, koji se reflektiraju na loše odnose u obitelji.

– I to onda mlade ljude gura da potraži svijet u jednoj čaroliji, tražeći nekog svog Harryja Pottera koji će ih odvesti nekamo, rekao je Bagarić.

Oglasi
LM