viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.05.24 @ 06:56
OGLAS

Uslijed jake solarne oluje koja je prouzrokovala jaku erupciju iz sunčevih pjega, polarna svjetlost se sinoć mogla vidjeti i na području Balkana.

Iako je polarna svjetlost odnosno aurora borealis fenomen koji se veže za sjever Europe, sinoć je obasjala nebo i iznad Bosne i Hercegovine. Građani su zabilježili polarnu svjetlost u Zavidovićima, Doboju, Travniku, kao i brojnim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini

OGLAS

Polarna svjetlost je fenomen koji se formira u visokim slojevima Zemljine atmosfere u nekoliko oblika. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje rjeđe. Snažne solarne oluje kakvim se svjedoči danas mogu poremetiti i radio komunikaciju na Zemlji, oštetiti satelite pa čak pokvariti i sustave napajanja. Kada je riječ o boji, ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svjetlost je uglavnom žute i zelene boje. Na manjim geografskim širinama polarna svjetlost je češće crvene boje, što je slučaj i u Bosni i Hercegovini.

OGLAS

Sličan fenomen kao i sinoć zabilježen je i u studenom 2023. godine kada su građani Bosne i Hercegovine također mogli vidjeti ovaj fenomen.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM