viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.05.23 @ 09:26
OGLAS

Engleski grad Liverpool ovaj je tjedan domaćin Eurovizije nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo pristalo organizirati taj glazbeni događaj jer ga prošlogodišnja pobjednica Ukrajina zbog rata nije u mogućnosti realizirati. S pjesmama o ljubavi i jadu, miru i ratu i vjerojatno s obiljem šljokicama posutih kostima koji bodu oči, predstavnici 37 zemalja borit će se za pobjedu u gradu koji je simbol popularne glazbe. Rodni grad The Beatlesa i drugih velikih glazbenih imena uskočio je kao zamjenski domaćin pošto je Velika Britanija na prošlogodišnjem natjecanju bila druga. Samo nekoliko mjeseci nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Kaluš orkestar pobijedio je na Euroviziji s pjesmom “Stefania”, rap uspavankom koja kombinira ukrajinske narodne i moderne hip-hop ritmove. Ukrajinu ove godine predstavlja elektro-pop grupa Tvorči s pjesmom “Heart of Steel”. Nadahnut gotovo jednomjesečnim otporom ukrajinskih boraca u opkoljenoj željezari Azovstalj u Mariupolu, pjevač Jeffery Kenny rekao je da pjesma “simbolizira snagu i hrabrost”. Grupa se u pripremama za europski nastup morala nositi s granatiranjem i sirenama za zračnu opasnost.

OGLAS

Šveđani favoriti

Unatoč velikim simpatijama prema Ukrajincima, promatrači i kladioničari slažu se da je druga pobjeda zaredom malo vjerojatna. Švedska, koju ponovno predstavlja pobjednica Eurovizije 2012. Loreen, favorit je kladioničara za pobjedu s ljubavnom pjesmom “Tattoo”, ispred energične finske pjesme “Cha Cha Cha” finskog rapera Kaarije. Britanci, koji na Euroviziji nisu pobijedili četvrt stoljeća, nade polažu u pjevačicu Mae Muller koja suce i gledatelje namjerava osvojiti pjesmom “I Wrote a Song” o oporavku slomljenog srca. Francuska, koja pobjedu čeka i mnogo duže, od 1977. godine, u Liverpool šalje kanadsku pjevačicu La Zarru i njezinu elektro-disko pjesmu “Evidemment”.

OGLAS

Kraljevsko odobrenje Hrvatske boje brani grupa Let 3 s antiratnom skladbom Mama ŠČ i nada se da će u prvoj polufinalnoj večeri, u utorak, izboriti finale u subotu. Agencija AFP piše da brkati Riječani nisu naročito trudili skriti da im je pjesma napad na Putina. To je još jedan dokaz da politika nikad nije bila daleko od Eurovizije. Švicarski pjevač Remo Forrer odlučio se tako za tradicionalniju poruku mira sa svojom pjesmom “Watergun”. Pozornicu je dizajnirao Julio Himede, a trebala bi simbolizirati “široki zagrljaj, otvaranje ruku Ukrajini, izvođačima showa i gostima iz cijelog svijeta”. Čini je 700 video pločica i 1500 metara LED svjetala i njome su koji dan prije krunidbe prošetali i kralj Karlo III. i kraljica Camilla. Na Euroviziji se natječu izvođači iz cijele Europe i srednje Azije, kao i Izraela i Australije. Uživo će ih gledati 6000 ljudi i još milijuni kraj televizora.

OGLAS

Strawbery Fields Not Forever

OGLAS

Dva polufinala na rasporedu su u utorak i četvrtak, a u finale će 26 najboljih, s time da se “velika petorka” Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska i prošlogodišnji pobjednik kvalificiraju automatski. U sklopu događanja oko Eurovizije, lučki grad Liverpool također je otkrio spomenik osmišljen da bude “simbol nade” za Ukrajinu. Aluminijska statua čovjeka s knjigom u ruci s koje polijeće golubica vukući ukrajinsku zastavu, zasad će ostati u Strawberry Fieldu. Vrt je to koji okružuje dječji dom Vojske spasa po kojemu je hit Beatlesa dobio ime. Ali neće zauvijek ostati ondje. Statua će biti poslana u Ukrajinu nakon uspostave mira.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM