viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.06.24 @ 13:20
OGLAS

Njemačka organizacija Tuv Sud, koja se bavi certificiranjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih savjeta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne, prenosi HAK Revija.

OGLAS

Kako biste uštedjeli gorivo, prebacite u višu brzinu pri 2.000 obrtaja u minuti. Također, mnogi vozači imaju potrebu ostati u nižoj brzini, ali već pri 50 kilometara na sat možete biti u četvrtoj brzini, a ovisno o prijenosnim omjerima u mjenjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…), možda čak i u petoj. Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski mjenjači optimiziraju stupanj prijenosa, ali s ručnim mjenjačima vi ćete morati izabrati.

Kada ugledate crveno svjetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do posljednjeg trenutka stiskati papučicu gasa i potom snažno kočiti. Na autocesti nemojte voziti brže od 130 kilometara na sat. Nerijetko je zbog prirode prometa, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste. Riješite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih sto kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre. Isto vrijedi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva. Na kraju, 0,2 bara preslabo napuhane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM