spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zašto je prvi travanj Svjetski dan šale?

- Oglasi -

O samom nastanku 1. travnja, svjetskog dana šale, postoji više teorija od kojih niti jedna vjerodostojno ne objašnjava šaljivo porijeklo ovog dana.

- Oglasi -

Međutim, činjenica je da su mnogi narodi i kulture početkom travnja slavili dan ili dane neozbiljnosti, što je možda bilo povezano i s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i veselijeg raspoloženja. Po jednoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij sa početkom 25. ožujka i završetkom na Novu godinu, 1. travnja. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom. Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun. Kasnije se taj običaj proširio Europom.

Kako su Englezi Gregorijanski kalendar uveli tek 1752. godine, a već su tada bile poznate prvotravanjske šale, dovedena je pod znak pitanja vjerodostojnost ove teorije. Po teoriji profesora Josepha Boskina s Boston Universitya, rimski imperator Konstantin dozvolio je svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude “kralj na jedan dan”, jer su ga dvorske lude nasmijale izjavivši da bi bolje vladale imperijem od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio apsurdnosti i tako je nastao taj običaj. Međutim, na kraju se ispostavilo da je sam profesor cijelu priču, koju su objavile i poznate novine, izmislio kao prvotravanjsku šalu.

- Oglasi -

Po trećoj teoriji nepoznata šesnaestogodišnja djevojka zakazala je na taj dan francuskom kralju Henriku IV, poznatom po tome da je volio mlade djevojke, diskretni spoj u prostorijama dvorca, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim. I još mnoge druge teorije.

Uglavnom, bez obzira na porijeklo i vjerodostojnost ponuđenih objašnjenja, istina je da smijeh čuva zdravlje, kada se smijemo postajemo opušteniji, zdraviji i ljepši. A 1. travanj je svjetski dan šale, dan kada se služimo bezopasnim šalama i smicalicama i slatko smijemo na svoj i tuđi račun.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.