spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Znate li čemu služe male metalne zakovice na vašim omiljenim farmericama?

- Oglasi -

Nedavno je na Redditu pokrenuta rasprava o metalnim zakovicama na farmericama i njihovoj svrsi, a priča zapravo vodi do 1873. godine kada je Levi Strauss & Co. patentirao dizajn. Baš kao što je sićušni džep na prednjoj strani vaših farmerki imao zasebnu svrhu, tako i male metalne zakovice oko džepova vašeg omiljenog para pantalona tu stoje s razlogom. Obično ćete ove okrugle metalne zakovice pronaći na uglovima prednjih džepova na farmerkama.

Ovaj dizajn je bio osnovni izgled Levi’s traperica od 1870-ih i jedan je od ključnih razloga zašto je brend poznat po dugotrajnoj i visokokvalitetnoj odjeći. Američki krojač Jacob Davis prvi je izumio zakivanje pantalona, ​​zabijajući male diskove na metalne klinove koji su probijali tkaninu. Godine 1873., Levi Strauss & Co. patentirao je dizajn, a metalne zakovice na farmerkama brzo su postale suštinski dio legendarnog dizajna plavih farmerki. Međutim, čemu točno služe te male metalne zakovice? To su se zapitali i korisnici Reddita, a u nizu odgovora bilo je i prilično neobičnih ideja. “Služe li svrsi, praktičnoj ili drugoj? Ako ne… Zašto su tu?”, upitao je korisnik, a drugi su nagađali da su tu da “nas kazne jer smo prerano izvadili veš iz mašine za sušenje”, a neki su se šalili da služe da izgrebemo ekran telefona prilikom ubacivanja u džep.

Naime, 1870-ih, jedan od najvećih problema koje su radnici imali sa svojim farmerkama bio je taj što bi se uglovi džepova prebrzo pohabali. Tada je Jacob Davis došao na ideju da zakuca male metalne zakovice na mjesta gdje ljudi cijepaju farmerke – u uglove džepova i bazu rajsferšlusa. Danas, farmerkama zapravo nisu potrebne zakovice da bi se spriječilo habanje, jer većina korisnika ne nosi svoje farmerke na posao u rudnike. S obzirom na to i dalje ćete često naći zakovice na farmerkama – iako su one isključivo za dekoraciju.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.