viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.03.24 @ 08:41

Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava dozrijevanje. Kada su obješene na kuki ili konopcu, tada se proces sazrijevanja usporava. 

To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na konopcu. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju – da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje. Ovo je samo jedan od trikova kako čuvati banane koji možete isprobati u svom domu, a tu su još neki:

OGLAS

Ovo je najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne propadnu, piše 24sata.hr. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.   Zamotajte banane u plastičnu foliju. To zbilja pomaže da banane ne postanu prezrele u kratkom vremenu. Omotajte plastičnu foliju oko stabljike koja drži banane na okupu i to tako da folijom prođete i između banana i oko stabljike – da bude što bolje omotana. 

OGLAS

Jedno od glavnih pravila skladištenja banana je da ih nikada ne čuvate u frižideru. Ali, ako imate vrlo zrele banane, a još ih ne želite iskoristiti, tada je najpametnije staviti ih u hladnjak i tako usporiti proces dodatnog sazrijevanja. Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu. Ali, ne stavljajte ih u ledenicu cijele s korom, već ih ogulite pa izrežite na kolutove, dobro zatvorite u vrećice i tako zamrznite. Možete ih smrznuti i cijele, bitno je da uklonite koru. Takve banane kasnije možete koristiti za pripremu slastica. 

OGLAS
Oglasi
LM