viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 03.10.23 @ 16:49

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Saša Magazinović prvi je pokrenuo priču o legalizaciji cannabisa u medicinske svrhe. Prema njegovim riječima, ovaj zakon uskoro bi se mogao naći i pred državnim ministrima. Legalizacija cannabisa tema je o kojoj se u Bosni i Hercegovini priča već dulje od sedam godina, piše klix.ba. U svibnju prošle godine imenovano je povjerenstvo koje će raditi na ovom pitanju, a zagovornik cjelokupne ove priče je zastupnik Magazinović. Osim povjerenstva, na ovom pitanju radi, naravno, i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Prema riječima Magazinovića, agencija ubrzava proces legalizacije cannabisa. Naime, cannabis – konoplja, njezine smole i tinkture bi se, po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, uskoro trebale drugačije tretirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom cannabis se iz tabele zabranjenih supstancija prebacuje u tabelu supstancija čije je korištenje dopušteno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe cannabisa u medicinske svrhe”, piše Magazinović na svom nalogu na platformi X.com. Magazinović ističe da, ako ne bude osporavanja, uskoro bi se ovo pitanje moglo naći na sjednici Vijeća ministara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Zahvaljujem Agenciji za lijekove i medicinska sredstva koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već dulje vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju cannabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obveza. Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen”, kaže Magazinović. Dodaje i to da uskoro slijede nove aktivnosti o ovom pitanju, a sve u cilju da, kako kaže, ljude koje je potrebno liječe liječnici, a ne dileri. Podsjećamo, UN je prije nekoliko godina donio jasnu odluku kojom cannabis više ne klasificira kao “opasnu drogu”. Međutim, ovaj slučaj u Bosni i Hercegovini nije naišao na razumijevanje i nije ostvario pomak. Odluku UN-a, ali i Svjetske zdravstvene organizacije, koja je uvrstila cannabis kao sredstvo u medicini kojim se ljudi mogu liječiti i sebi pomagati, nadležni u Bosni i Hercegovini još nisu prihvatili kao alarm za ubrzavanje procesa legalizacije cannabisa u medicinske svrhe.

Oglasi
LM