viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.09.23 @ 09:55
OGLAS

U Njemačkoj je prošle godine priznato 52.300 stranih diploma, a najviše njih posjeduju građani BiH koji su spas od beznađa i siromaštva potražili u ovoj zemlji.

OGLAS

U 2022. godini uvjerljivo najviše nostrificiranih diploma, 18.500, odnosi se na zanimanje medicinska sestra ili tehničar.

Svi idu

Slijede liječnici (8.200), inženjeri (2.300), njegovatelji (1.800), nastavnici (1.700) i odgajatelji (1.500). Podaci o državama iz kojih dolaze strani radnici pokazuju da je na prvom mjestu, s ukupno 4.500 priznatih profesionalnih kvalifikacija, bila BiH, ispred Filipina (4.000) i Turske (3.800).

OGLAS

Predsjednik Liječničke komore Sarajevske županije Rifat Rijad Zaid kaže da je veoma teško procijeniti koliko je na ovaj način BiH izgubila liječnika i medicinskog kadra, jer iz naše zemlje odlaze i oni koji tek završe školovanje, prije nego što zasnuju radni odnos u svojoj zemlji.

OGLAS

– Posljednjih deset godina Njemačka je postala „obećana zemlja“ za mnoge zdravstvene radnike. Ako se odlazak medicinskih sestara/tehničara možda i ne osjeti, a ja bih rekao da se itekako osjeti, odlazak liječnika iz BiH se osjeti u roku – odmah. Imali smo primjere zatvaranja pojedinih ambulanti jer je liječnik napustio BiH. Migracija pojedinih profesija je uobičajena u svim dijelovima svijeta, ali problem nastaje kada to poprimi ovakve razmjere, kad ugrožava stabilnost zdravstvenog sustava– kaže Zaid.

OGLAS

Ne znaju

Mjere kojima bi se u što kraćem roku barem usporio odlazak obrazovanih i BiH potrebnih kadrova očekuju se od vlasti. Zaid kaže da su potrebne radikalne promjene te da se odluke trebaju koordinirati sa strukovnim udruženjima, prvenstveno sindikatima liječnika i liječničkim komorama.

– Nisam siguran da aktuelni kadrovi u oblasti zdravstva u županijama i entitetima, od ministara, pa dalje, znaju ili žele ovo rješavati. Svjedoci smo potpune nekompetencije svih prethodnih godina – ističe Zaid.

Prosvjed upozorenja

Dok svjedočimo masovnom odlasku liječnika u zemlje gdje je njihov poziv mnogo više cijenjen, sindikati zdravstvenih radnika u SŽ pripremaju generalni štrajk. Nakon bezuspješnih pokušaja dogovora s Vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja SŽ, za sutra u terminu od 13:30 do 15:00 sati najavljen je veliki prosvjedni skup pred zgradom Vlade SŽ.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM