viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 26.10.23 @ 08:11

Veliki kašalj (pertusis), jedna je od najzaraznijih infektivnih bolesti, koja je poslije Splita potvrđena i u osnovnoj školi u Zagrebu. Ima li potvrđenih slučajeva u Bosni i Hercegovini i zašto se uopće ova bolest pojavljuje, pitali smo pedijatricu Elviru Duraković Bahador, piše Klix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku razgovora, doktorica je detaljnije opisala razvoj ove bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veliki kašalj je zarazna bolest koju izaziva gram negativna bakterija Bordatela pertusis. Zahvaljujući imunizaciji uspijevalo se navedenu infektivnu bolest staviti pod kontrolu. Odbijanjem roditelja da cijepe djecu očekivalo se ponovno pojavljivanje ove infektivne bolesti, čemu svjedočimo i mi u našim ambulantama. Kod nas je registrirana pojava navedene bolesti”, objasnila je doktorica.

Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, također je govorio o ovoj bolesti koja za mališane može imati ozbiljne posljedice i otkrio kakav je njen razvoj iz godine u godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U FBiH u više zavoda za javno zdravstvo bilježimo povremene slučajeve ove bolesti. Najviše prijavljenih je bilo 2018. godine – njih 93, a tokom pandemijskih godina broj prijavljenih slučajeva je bio značajno manji zato što je komunikacija i kretanje stanovništva bilo manje. Sada smo u razdoblju poslije pandemije gdje se život vratio u normalu i zbog toga se pojavljuju bolesti koje su sastavni dio života u zajednici. Nadam se da su ove pojave koje su sada ostati pojedinačne i da neće doći do ozbiljnijeg epidemijskog razmjera u FBiH, odnosno u BiH”, pojasnio je.

Doktorica je potvrdila da se obolijevanje može javiti u svim uzrastima, od novorođenačkog doba do adolescencije, ali da su ipak najosjetljivija i najugroženija djeca u uzrastu do pet godina života.

Istaknula je da se ova bolest prenosi kapljičnim putem, kašljanjem i kihanjem, upozorivši da su upala pluća, apnea, krvarenje iz nosa, potencijalno krvarenje u mozgu, pneumotoraks i trajne posljedice na respiratorne organe samo neke od komplikacija do kojih može doći ukoliko se bolest razvije.

“Bolest se može opisati kroz nekoliko etapa. Inkubacija traje od sedam pa do deset dana, u nekim slučajevima i malo duže – dvadeset dana. Simptomi počinju curenjem nosa, kihanjem, kašljem i povišenom tjelesnom temperaturom. Ova faza može trajati do 14 dana. Nakon ove simptomatologije nastupaju simptomi u vidu kašlja sa zakocenjivanjem. Ovi simptomi mogu potrajati više od tri mjeseca i jako iscrpljuju dijete”, opisala je doktorica Duraković Bahador.

Naglašava da bez obzira na globalni trend anti-cijepljenja u svijetu koji je prisutan i kod nas, prilikom svake posjete roditelja s djetetom, svakodnevno ih informira o značaju vakcinacije u svrhu zaštite zdravlja djece.

“Najčešći razlozi odbijanja imunizacije djece od strane roditelja, jeste upravo taj pokret, koji dominira na društvenim mrežama. U posljednjih deset godina mi smo svjedoci porasta broja djece sa odstupanjem u komunikaciji, jeziku i govoru. Roditelji tu pojavu vezuju za cijepljenje. Naučno, te dvije stvari nisu se uspjele povezati. Točan razlog navedenog porasta tih stanja još uvijek se ne zna, ali korištenje mobitela i tableta kao igrački već od najranije novorođenačke dobi sigurno dominantno utiče na psihički razvoj djece”, ističe ona.

Cijepljenje je jedan od najboljih načina za zaštitu djetetovog zdravlja, međutim, proces imunizacije mališana MRP cijepljenje u Bosni i Hercegovini je ispod zadovoljavajućeg nivoa, a evo šta je o tome rekla pedijatrica.

“Od strane roditelja još uvijek imamo dobar postotak onih koji ne žele cijepljenje dominantno MRP cjepivom. Ulažemo dodatne napore kroz projekte pozivanja roditelja djece koja nisu primila MRP da se jave u naše ambulante. Skladištenje i čuvanje cijepljenje u našoj zdravstvenoj ustanovi strogo se kontrolira i monitorira svakodnevno. To je sistem hladnog lanca koji mora imati strogi nadzor”, zaključila je.

Oglasi
LM