viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.04.23 @ 11:02
OGLAS

Svake godine 11. travnja se u svijetu obilježava kao Dan Parkinsonove bolesti (Parkinson Day) s ciljem podizanja svijesti o prevenciji, simptomima i liječenju ove teške neurološke bolesti. U svijetu incidenca Parkinsonove bolesti je više od 10 milijuna oboljelih i druga je najčešća neurodegenerativna bolest poslije Alzheimera. Procjena je da u Bosni i Hercegovini ima oko 5.000 oboljelih.

Dr. Amel Amidžić, specijalista neurologije, subspecijalizant intenzivne neurologije u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” ističe da bolest nastaje zbog neurodegeneracije negrostrijatnog kompleksa neurona koji proizvode neurotransmiter dopamin.

OGLAS

Simptomi bolesti

Simptomi bolesti se dijele na nemotorne, kao sto su depresija i kognitivne tegobe te na motorne kao što su tremor, ukočenost, usporenost pokreta, kretanje sa sitnim koracima te vrtoglavica i nestabilnost. Ponekad prvi simptom bolesti bude vrtoglavica i nestabilnost, a bolest se razvija u šest kliničkih faza.

OGLAS

Ranim prepoznavanjem simptoma bolesti može se započeti sa liječenjem, te dobrim odgovorom na antiparkinsonike. Bolest se može držati pod kontrolom dugi niz godina i pacijentima omogućiti zadovoljavajuće funkcioniranje.

OGLAS

Odlični rezultati

U uznapredovanoj bolesti koristi se DBS, duboka moždana stimulacija uz neurostimulatore novije generacije koji daju odlične rezultate i kontrolu motornih i nemotornih simptoma bolesti čak i u starijoj dobi. Najveći broj implantiranih neurostimulatora u svijetu uradio je poznati turski neurokirurg prof. dr. Ali Zirh, koji radi u Institutu “Parmer” u Istanbulu. Nažalost, u BiH je još uvijek nedostupna ova terapija, ističe dr. Amidžić.

U tretmanu bolesti neophodan je timski pristup koji podrazumjeva neurologa, psihijatra, fizijatra i neuropsihologa. U svrhu prevencije Parkinsonove bolesti preporučuje se zdrav životni stil koji podrazumjeva upotrebu organski uzgojene hrane, bez pesticida i herbicida, unošenjem dovoljne količine omega 3 kiselina, vitamina D te fizička aktivnost, priopćeno je iz Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, prenosi Avaz. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM